3 грудня, 2020

Білорусь: затримано понад 420 осіб

Сергій Тихановський. (Фото: Влад Грудзин)

МІНСЬК. – Міністерство внутрішніх справ (МВС) Білорусі 29 листопада підтвердило, що силовики застосовували „спеціяльні засоби“ проти протестувальників, які продовжують протести з вимогою відставки Олександра Лукашенка після суперечливих президентських виборів.

Речниця міністерства Ольга Чемоданова 30 листопада написала в Telegram, що правоохоронці вдалися до попереджувальних пострілів та інших спецзасобів, щоб змусити демонстрантів розійтися. Білоруська служба Радіо Свобода повідомила також, що силовики застосовували проти демонстрантів сльозогінний газ та електрошокери.

Мінський правозахисний центр „Весна“ повідомив, що кількість затриманих демонстрантів у Білорусі 29 листопада перевищила 420 осіб.

За даними правозахисників, більшість затриманих були взяті під варту в Мінську, хоча також були затримання в Бресті, Гродні та інших містах.

США, Евросоюз, Україна та інші держави не визнали переобрання О. Лукашенка.

Білоруському опозиціонерові й блоґеру Сергієві Тихановському продовжили термін утримання під вартою ще на три місяці – до кінця лютого, повідомила його адвокат Наталія Мацкевич. Попередній термін утримання під вартою у С. Тихановського закінчився 29 листопада. Він є звинуваченим у рамках кримінальної справи про підготовку масових заворушень у Білорусі.

С. Тихановський перебуває під вартою вже пів року, і його повинні були або відпустити, або напра­вити справу в суд. Однак слідчі органи висунули опозиціонерові нове звинувачення, яке дозволяє утримувати його під вартою до 18 місяців.

29 червня О. Лукашенко під час зустрічі з активом Мінської области в Солігорську зізнався, що це він „дав сигнал“ затримати свого можливого опонента С. Тихановського.

Коментарі закриті.