24 вересня, 2020

Любомир Макар – гончар з Гончарівки

КОСІВ, Івано-Франківська область. – 33-річний Любомир Макар покищо єдиний з молодшого гончарівського покоління, який не просто успадкував премудрості місцевих гончарів, але й став вправним майстром, що поєднує давні традиції із сучасними тенденціями.

Любомир Макар. (Фото: Марія Порох)

У дитинстві хлопець мріяв бути схо­жим на свого батька Ореста – знано­го в краї художника, тому вступив у Косівське училище прикладного та декоративного мистецтва, де у відділенні кераміки опановував основи гончарства. Зберіг мистецький дух маминого брата Івана Вдовиного, який своєю гончарною справою вже не одне десятиліття славить Гонча­рів­ку.

Вироби Любомира Макара. (Фото: Марія Порох)

Л. Макар закінчив два вищі нав­чальні заклади: Косівський інститут прикладного і декоративного мистецтва та Львівську національну академію мистецтв.

Гончарним ремеслом Л. Макар зай­мається у власній майстерні „Чере­пок”, яку заснував у 2008 році в Косо­ві. Усе обладнання для кераміки – гончарне коло, електричну піч, верстати – змайстрував власноруч. Глину для своїх шедеврів раніше привозив із Гончарівки, а тепер замов­ляє у Слов’янську, де, за словами майстра, найкращі поклади глини в Европі.

Вироби Любомира Макара. (Фото: Марія Порох)

Майстер зі своїх рук пустив у світ тисячі виробів, відомих не тільки в Україні, але й в Польщі, Франції, Еспа­нії, Італії.

Гончарна справа до душі дружині мистця Мар’яні. Донечка Анастасія теж малює і ліпить на свій задум і в майбутньому продовжить справу батька, який займається живописом, станковою та монументальною скульп­турою. Це знайшло своє втілення у багатьох меморіяльних пам’ятках і рельєфах.

Л. Макар бере участь у міжнародних студентських гончарських пленерах, фестивалях в Косові, фестивалі „Лемківська ватра”.

Коментарі закриті.