13 січня, 2022

Коронавірус: очікується черговий сплеск хвороби в Україні

Зараження коронавірусом станом на 12 січня: у світі захворіли 314,407,457 осіб, померли 5,523,763 особи, одужали 261,878,425 осіб; у США захворіли 63,390,876 осіб, померли  863,896 осіб, одужали 42,641,852  осіб; в Україні захворіли 3,716,988 осіб, померли 97,737 осіб, одужали 3,530,624 особи.

* * *

У Кабінеті міністрів України розраховують, що 2022 рік стане роком завершення пандемії COVID-19 в тому вигляді, в якому вона тривала останні два роки. Для цього необхідно, в тому числі, продовжувати кампанію з вакцинації населення від коронавірусної хвороби. Про це під час засідання уряду 12 січня сказав Прем’єр-міністер Денис Шмигаль, який наголосив, що уряд забезпечив достатню кількість вакцин проти COVID-19 не лише для проведення базового курсу щеплення всіх дорослих громадян, а й для отримання бустерної дози. Наразі в Україні майже 50 відс. дорослого населення отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19.

* * *

Понад 29 млн щеплень від COVID-19 зроблено з початку вакцинальної кампанії в Україні. Про це повідомило 12 січня Міністерство охорони здоров’я.

* * *

В Україні 31 січня набуває чинности наказ Міністерства охорони здоров’я від 30 листопада 2021 року, яким розширено перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19. До списку додаються працівники органів місцевого самоврядування; закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власности; комунальних підприємств, установ та організацій. Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

* * *

В останні тижні 2021 року та перші 2022-го фіксують зростання кількости випадків інфікування штамом Омікрон у більшості европейських країн. Аґентство з безпеки здоров’я Великої Британії нещодавно опублікувало звіт, відповідно до якого в людей, інфікованих саме Омікроном, ризик потрапити в лікарню на 50 відс. нижчий у порівнянні з інфікованими штамом Дельта. Однак кількість випадків COVID-19, викликаних новим штамом, зростає, а це може створити суттєве навантаження на медичну систему. Саме тому в Україні і є необхідність розширення переліку професій, для яких вакцинація від COVID-19 є обов’язковою.

* * *

В Україні починається чергова хвиля захворюваности на коронавірусну інфекцію, повідомила 12 січня Національна академія наук України. Такий висновок випливає з проґнозу розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 12-25 січня, підготовленого Робочою групою з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2. Кількість позитивних тестів зросла майже на 40 відс. відносно мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування та позитивність тестів. Україна загалом слідує тенденціям країн Східної Европи з невеликою затримкою в часі. Оскільки початок нової хвилі припав на святковий період, що традиційно призводить до аномалій в даних, то зараз важко спроґнозувати швидкість поширення епідемії. На динаміку захворюваности, зокрема, може вплинути й відкриття шкіл після вакацій. Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що черговий сплеск коронавірусної хвороби в Україні очікується наприкінці січня з піком на лютий і триватиме до квітня.

Укрінформ

Коментарі закриті.