29 липня, 2021

Коронавірус: Нові рекомендації щодо масок

Зараження коронавірусом станом на 28 липня: у світі захворіли 196,150,414 осіб, померли 4,196,589 осіб, одужали 177,801,583 особи; у США захворіли 35,353,923 особи, померла 627,351 особа, одужали 29,571,434 особи; в Україні захворіла 2,250,061 особа, померла 52,891 особа, одужали 2,185,339 осіб.


Урядові рекомендації щодо носіння масок повністю вакцинованими особами у деяких частинах США є кроком на шляху до перемоги над коронавірусом, заявив Президент Джо Байден 27 липня. „Я сподіваюсь, що всі американці, які живуть у реґіонах, на які поширюються рекомендації Центру для контролі хвороб (CDC), будуть їх дотри­муватись“, – йдеться у заяві президента. Джо Байден наголосив на успішності вакцинації, відзначивши, що у країні щеплено 60 відс. дорослих, і, за деякими оцінками, вакцинація дозволила врятувати 100 тис. американців від смерти. Він зазначив, що посилення вакцинації та носіння масок у реґіонах, уражених варіянтом „Дельта”, дозволять уникнути запровадження карантини, яка діяла протягом 2020 року. Газета „Ню-Йорк Таймс” пише, що ці урядові рекомендації є віддзеркаленням того, що „зусилля щодо вакцинації, які уповільнились, не встигають за еволюцією вірусу”. На уряд також лунає критика, особливо з консервативних кіл, що уряд вже тривалий час змінює рекомендації.


Кабінет Міністрів вносить зміни до постанови про протиепідемічні обмеження в частині перетину державного кордону та проходження самоізоляції особами, які повертаються з-за кордону. Про це 28 липня сказав Прем’єр-міністер Денис Шмигаль. Це приготування до нової потенційної хвилі, пов’язаної з небезпечним штамом „Дельта“. Нові правила перетину кордону наберуть чинності через 7 днів після офіційної публікації. Вони мають знизити можливість поширення вірусу на території України, якщо хтось інфікується за її межами. Для громадян України, які виїхали за межі країни до моменту набуття чинности змін до постанови про протиепідемічні обмеження, повернення додому буде залишатися безперешкодним. Згідно зі змінами, іноземні громадяни завжди повинні мати неґативний результат тесту на COVID-19, страховий поліс. У разі відсутності повного курсу вакцинації чи хоча б одного щеплення громадянину України при перетині кордону буде запропоновано установити додаток „Вдома“. Цей додаток розпочне контролювати самоізоляцію через 72 години, якщо за цей час людина не отримає неґативний результат тесту вже на території України.


Україна готова до нової хвилі COVID-19 восени на рівні інших европейських країн. Про це заявив 28 липня Президент України Володи­мир Зелен­ський на пресконференції в рамках Всеукраїн­ського форуму „Україна-30. Децентралізація“. „Щодо лікарень, щодо кількости ліжко-місць, щодо заробітної плати, кисню, то я вважаю, що ми готові на сучасному рівні, на рівні інших европейських країн і точно не гірше. Щодо лікарень з киснем, то ми готові краще за багато інших европейських країн“, – зазначив В. Зеленський.


Київська влада заявила про початок підготовки до третьої хвилі епідемії коронавірусу. Заступник голови Ганна Старостенко, зокрема, зазначила, що близько 5,5 тис. ліжок у столичних медичних закладах зможуть розгорнути для прийому хворих на COVID-19.

Коментарі закриті.