29 липня, 2021

Закордонні українці готові дбати про Бабин Яр

Українська діяспора готова надати організаційну та фінансову допомогу в створенні трьох музеїв – Голодомору, Меморіялу в Бабиному Яру та Революції гідности. Про це, посилаючись на меморандум між Світовим Конґресом Українців (СКУ) та урядом України, сказав у розмові з Радіо Свобода директор місії СКУ в Україні Сергій Касянчук.

Згідно з опитуванням, проведеним фондом „Демократичні ініціятиви“ ім. Ілька Кучеріва, більшість українців вважає, що форму і зміст вшанування жертв нацистів у Бабиному Яру мають визначати українські державні органи, і майже половина опитаних проти участи російських спонзорів у створенні місць пам’яті в Україні.

Закордонні українці готові підтримати ключові культурні проєкти та місця пам’яті світового та національного значення за умови, що українська держава та її інститути візьмуть на себе керівну ролю у впровадженні цих проєктів. Йдеться про Національний музей-меморіял Голодомору, Національний музейний комплекс Героїв „Небесної сотні“ – музей Революції гідности та Національний історико-культурний заповідник „Бабин Яр“.

СКУ об’єднує близько 20 млн українців у понад 64 країнах світу, тому дії щодо політики пам’яті мають бути виконані на світовому сучасному рівні.
Натомість Президент Володимир Зеленський заявив про підтримку приватного проєкту, головними спонзорами якого є російські бізнесмени, близькі до Президента Володимира Путіна та навіть включені у передсанкційні списки у США. У своїх численних зверненнях до очільників української влади українські історики та представники громадянського суспільства розкритикували ідею приватного проєкту за участю російського капіталу як таку, що не відповідає українському поглядові на Другу світову війну, Голокост і Бабин Яр. Замість ініціятив російських олігархів важливо підтримувати розвиток та розширення Націо­нального історико-меморіяльного заповідника Бабин Яр та український проєкт комплексної меморіялізації Бабиного Яру.

Українці вважають, що найкраще було б доручити справу меморіялізації Бабиного Яру Україн­ському інституту національної пам’яті, який має найвищий ступінь довіри з усіх названих в опитуванні державних інституцій. Фонд пам’яті „Бабин Яр“, що його очолював проросійський політик і бізнесмен Вадим Рабінович, претендує і на об’єкти нерухомості, які нині належать державному Історико-меморіяльному заповіднику „Бабин Яр“. Ситуацію ще можна виправити і повернути меморіялізацію Бабиного Яру під контролю держави, українських істориків та громадськости. Україна має гідно відзначити 80-ті роковини трагедії у Бабиному Яру, а не дивувати світ черговим скандалом.

Київ

Коментарі закриті.