23 грудня, 2016

Композиторові виповнилося 85 років 

Юрій Олійник

САКРАМЕНТО. – Відомий американський композитор, піяніст і педагог, музично-громадський діяч, закордонний член Національної спілки композиторів України Юрій Олійник 1 грудня відзначив своє 85-річчя. Композиторська творчість Ю. Олійника нерозривно пов’язана з його багаторічною  концертною та педагогічною діяльністю. Упродовж багатьох років він виступав у різних містах та концертних залях США, активно пропаґуючи творчість українських композиторів на американському континенті.

До концертних програм входили твори Василя Барвінського, Станіслава Людкевича, Миколи Колесси, Віктора Косенка, Левка Ревуцького, Романа Савицького, а також  власні.

Він був педагогом у Клівлендській школі „Сеттлемент“ (1956-59), Музичній консерваторії Сан-Франциско (1960-1967), Каліфорнійському університеті, у Сакраменто (1985-1987, 1990-1993) та в Амерікен Рівер коледжі в Сакраменто (2000-2015). До сьогодні працює з учнями приватної музичної студії для кляс фортепіяна.

Він є одним із засновників Товариства збереження української спадщини Північної Каліфорнії (1982), яке очолював протягом багатьох років, а також Українського академічного товариства Каліфорнії. З 1996 року є членом Історичного радного комітету при Каліфорнійському штатному департаменті освіти.

У 1999 році  Кабінет міністрів України нагородив Ю. Олійника  Почесною грамотою за особистий внесок в українську культуру і популяризацію української музики в світі, а у 2008 році Указом Президента України він був відзначений орденом „За заслуги“ ІІІ ступеня за вагомий внесок у популяризацію історичних та сучасних надбань України у світі. У 2011 році Міністерство закордонних справ України теж нагородило Ю. Олійника почесною відзнакою.

В останні десятиліття Ю. Олійник зосередив свою композиторську творчість на написанні музики для бандури, чому сприяла плідна творча співпраця з дружиною – Заслуженою артисткою України Ольгою Герасименко-Олійник.

Бандурна творчість Ю. Олійника – унікальне явище не лише в українській музиці, а й в світовій музичній культурі. Шість концертів для бандури та симфонічної оркестри, а також ряд його концертних творів стали неоціненним внеском у розвиток  бандурного мистецтва сучасности.

Коментарі закриті.