5 серпня, 2021

Ковзький „Шовковий шлях“

Частина 2  (Частина 1)

Про „активні заходи“ супротивника і не тільки
28 червня, акурат за два дні до підписання втаємниченої угоди між КНР та Україною, за два місяці до ймовірної зустрічі В. Зеленського і Дж. Байдена, в журналі „The National Interest“ побачила світ стаття редактора цього видання, старшого наукового працівника з оборонних та зовнішньополітичних досліджень Інституту Катона Теда Ґалена Кар­пентера (Ted Galen Carpenter) під провокативною назвою „Чому Украї­на є небезпечним і негідним союзником“ („Why Ukraine Is a Dangerous and Unworthy Ally“).

Співпало? Можливо. Втім, найімовірніше, йдеться про конкретний „активний захід“, націлений проти української держави.

Тед Карпентер заявляє, що Україна є стратегічною пасткою, а не стратегічним активом для США. Автор цілеспрямовано обробляє читачів, стверджуючи, що сучасне українське керівництво – це відверто „погана компанія“ для Америки, це небезпечний союзник, здатний втягнути США у великі неприємності. Т. Карпентер акцентує: „У стратегічному пляні Україна – це „пастка“ для США, великий ризик втягування Америки в непотрібну війну. Україна здатна зіграти в історії Америки таку ж ролю, яку Сербія зіграла в історії царської Росії 1914 року“.

Дюжина російських сайтів оперативно переклала цей ретельно підготовлений текст за підказкою, треба думати, “товаришів у цивільному”, або ж у подробицях переказала зміст ориґіналу.

Ця виразно антиукраїнська публікація – лише один із багатьох прикладів активних заходів російських спецслужб.

За лаштунками Центру національних інтересів стоїть такий собі Дімітрі Саймс (Дмітрій Констан­ті­новіч Сіміс) – вихідець з СССР, публічно відомий як “друг Путіна”. Сумнівні зв’язки Д.Саймса з Кремлем у різний час викликали зацікавився у ФБР і американського Конґресу. Бо створені Д.Саймсом у США журнал і так званий Центру національних інтересів давно стоять на сторожі інтересів Кремля.

Прикметно, що членом наглядової ради The National Interest, є депутат російської Державної думи Олексій Пушков, до якого уряд США запровадив санкції через російське вторгнення в Україну.

Історія Діми Сіміса, молодого науковця, заступника секретаря комітету ВЛКСМ Інституту світової економіки і міжнародних відносин, лектора-міжнародника Московського міського комітету КПСС викликає чимало запитань. І справді. 3 липня 1972 року Д. Сіміс несподівано подав заяву про звільнення у зв’язку з наміром еміґрувати до Ізраїлю. Заступник директора інституту Євгєній Прима­ков заяву підписав. Не зволікаючи. І вже наприкінці року, мов за помахом чарівної палички, Д. Сіміс отримав дозвіл на виїзд до Ізраїлю. Втім чомусь опинився в США, де перетворився на Dimitri Simes (President and CEO of The Сenter for the National Interest).

Згодом Сіміс-Саймс в одному з інтерв’ю розповів: „Перші роки свого професійного життя я провів в Інституті світової політики і міжнародних відносин, працюючи на людину, яку звали Євген Максимович Примаков“.

Кілька штрихів з біографії Є.При­макова: власний кореспондент газети „Правда“ на Близькому Сході, де під прикриттям посади „журналіста“, ймовірно, виконував завдання совєтської розвідки; член Ради Безпеки СССР, очільник Першого головного управління КҐБ СССР (зовнішня розвідка); директор Служ­би зовнішньої розвідки Російської Федерації…

Хай там як, але підписана 30 червня угода між Китаєм і Україною в контексті статті Карпентера прибириє дивного забарвлення…

Того самого дня, 28 червня, на сайті Міністерства закордонних справ РФ, а також в „Коммерсанте“ і журналі „Россия в глобальной политике“ побачила світ програмова стаття очільника МЗС Росії Сергія Лаврова „Про право, права і правила“.

Логіка завжди „похнюпленої коняки“ прямолінійна до нудоти. Мовляв, у світі всі неправильно чинять, неправильно розуміють, неправильно думають. Лише Росія в усьому має рацію, правильно думає і розуміє. Мовляв, росіяни наодинці проти всього світу…

На перший погляд, стаття С.Лав­ро­ва – це банальне віддзеркалення давніх традицій московитів у їхній внутрішній і зовнішній політиці. Це коли у Московії, крім ворогів зовнішніх, є ще ворог внутрішній, який водночас є наймитом світового антихриста/буржуїнства/імперіялізму. С. Лавров висловлюється дипломатично, проте сигнали, які він подає, гамузом узяті з арсеналу „активних заходів“ Мос­ковії: „Росію звинувачують в „аґресивній політиці“ в ряді реґіонів, фактично видаючи за таку лінію Москви на протидію ультрарадикальним і неонацистським тенденціям у політиці сусідніх країн, які пригнічують права росіян, як і інших національних меншин, викорчовують російську мову, освіту, культуру. Не подобається і те, що Москва заступається за країни, які стали жертвою західних авантюр і піддалися нападу міжнародного тероризму із загрозою втрати державности, як це відбувалося в Сирії“.

А як тоді розуміти, що японці, наприклад, в офіційних документах почали звертати увагу на воєнну загрозу для себе з боку Росії – міністр оборони Японії Нобуо Кісі зазначив, що Росія активно нарощує військову присутність на Далекому Сході.
С. Лавров у статті дипломатично не називає країн, котрі „пригнічують права росіян, як і інших національних меншин, викорчовують російську мову, освіту, культуру“.

Бо, напевно, пам’ятає, що Держдума, наприклад, ухвалила, а В. Путін підписав закон про небажані організації. Йдеться про підготовку до тотальної, як полюбляють висловлюватись московити, „зачистки“ інформаційного та інтелектуального простору РФ від альтернативних думок.

1995 року Умберто Еко в есе “Віч­ний фашизм” навів 14 ознак фашизму.

Письменник зазначив, що якщо з цього списку в суспільстві спостерігається 6-7 ознак, то воно близьке до настання фашизму. Аналізуючи статтю Лаврова, в тексті можна натрапити на згадані ознаки.

Алєксандр Проханов у 1992 році безапеляційно заявив: „Важливо, щоб держава збереглась, причому, які сили приведуть до створення цієї держави, власне, вже байдуже. Нехай навіть фашизм буде, тому що якщо можна побудувати велику Російську державу ціною фашизму, я б і на це пішов“.

Чи знає В. Зеленський, який конче хоче зустрітися з В. Путіном, справжню історію російського фашизму-рашизму? Чи усвідомлює президент України облудність пропозицій головного російського дипломата – „пропонуємо обговорити завдання демократизації міжнародних відносин“?

Про правду і кривду
Є в статті російського дипломата фраґменти, де С. Лавров геть „пустився берега“:
„Не приживеться на Заході древній російський звичай, коли вдарили по руках – без всяких документів – і свято тримають своє слово“.

Не полінуймося зазирнути в історію. Представниками різних народів і станів зафіксовані цілком інші „древні російські звичаї“. Так, данський посол у Росії (1709-1712) Юля Юст характеризував росіян і російських достойників як “пихатих, чванькуватих, які всіх у чомусь підозрівають, скупих, шкаредних, дрібничкових, тупих, грубіянів, незграбних, брехливих, неосвічених“.

„Русскій є найбільший і найнахабніший брехун у всьому світі“ (Іван Тургенєв). „Русскому збрехати, що висякатися“ (Н. М. Карамзін). „Росій­ська людина вміє бути святою, але не може бути чесною“ (Константін Леон­тьєв, російський філософ).

„Росія­ни навіть не здатні мати розум і совість, а завжди мали одну підлість“ (Владі­мір Соловйов, російський філософ). „Немає в цьому світі дрібнішої, сволочнішої і хамовитішої особини, ніж кацап. Народжений у нацистській країні, вигодуваний пропаґандою нацизму, – цей ублюдок ніколи не стане Людиною. У його країни немає друзів – або холуї, або вороги. Його країна здатна лише погрожувати, принижувати і вбивати“ (Алєк­сандр Солженіцин).

А це вже спостереження наших сучасників: „На жодні урядові переговори з росіянами немає ніякого сенсу їхати. Вони говорять тільки з позиції сили, абсолютно іґноруючи міжнародне право, будь-які закони, все, на чому стоїть цивілізований світ. Єдине, чого вони бояться, – це щоб їх хтось не обдурив. Що їм не вистачить спритности розгадати чийсь хід, бо відверто з ними говорити на рівні міжнародного права – пуста розмова. Вони постійно демонструють боярський менталітет: „Ось ми так, а ви – як собі хочете“ (Лариса Скорик).

Володимир Крижанівський, перший Надзвичайний і Повноважний Посол України в Російській Федерації наголошує, що треба вичитувати до кожної літери, до кожної крапки і коми будь-який документ, укладений з росіяним. Бо вони можуть в останній момент щось утнути. Так, у Массандрі на перемовинах з поділу Чорноморської фльоти колишнього СССР у вересні 1993 року представники російської делеґації, як дрібні злодії, з подачі Юрія Дубініна, заступника міністра закордонних справ Російської Федерації, в останній момент зробили в документах правки без відома української сторони.

„З Росією вже ніхто не хоче мати справ. Вона сама себе ізолювала від решти світу, і тепер світ, своєю чергою, не хоче мати з нею жодного контакту. І нинішній кремлівський режим дійсно не заслуговує того, щоб з ним спілкувалися демократичні держави“ (Володимир Огризко, український дипломат, міністр закордонних справ України з грудня 2007 до березня 2009).

Ще кільки одкровень з арсеналу „активних заходів“ С. Лаврова: „Однак, судячи з практичних дій Заходу за останні роки (включаючи істеричну реакцію на захист Моск­вою прав росіян після підтриманого США, НАТО і ЄС кривавого державного перевороту на Україні в 2014 р.), там, мабуть, думали, що все це – не дуже серйозно: мовляв, проголосила Росія свої принципи – і добре. Конф­ронтація, чим би вона не була викликана, – не наш вибір. <…> Продовжимо сприяти створенню такої культури міждержавного спілкування, яка ґрунтувалася б на вищих цінностях справедливости і дозволила і великим, і малим країнам розвиватися мирно і вільно. Завжди залишаємося відкритими для чесного діялогу з усіма, хто проявляє зустрічну готовність до пошуку балянсу інтересів – на міцній, непорушною основі міжнародного права. Такі у нас правила“.

Про московські „правила“ високий достойник міг би й помовчати. Вони незмінні впродовж століть. 300 років тому Московія привласнила історію Київської Русі. На основі історичних фальшувань 22 жовтня 1721 року Петро I оголосив країну Моксель Російською імперією, а московитів – росіянами. У законних спадкоємців Київської Русі – українців – була вкрадена історична назва Русь.

І знову про „активні заходи“ з боку Росії. 30 червня президент РФ В. Путін під час щорічної прямої лінії знову назвав українців і росіян одним народом.

Кілька фраґментів з виступу російського вождя тією чи іншою мірою розкривають його стратегічні й тактичні пляни і задуми: „Почну з сумного. Колись, на жаль, розпалася наша загальна батьківщина, і ядро цієї держави. Росія втратила майже половину економіки населення і території, в які століттями вкладала свої ресурси.

Я вже говорив про це: відновлювати СССР неможливо, безглуздо і недоцільно, ми можемо зіткнутися соціяльними питаннями і питаннями розмивання етнічного ядра. <…> Наш народ надзвичайно духовний, з глибокими історичними та культурними коренями. <…> У нас багато було славних періодів в історії Росії. Ще допетровських часів, Петра I, який провів великі реформи, які змінили країну. У період Катерини Великої були зроблені найбільші територіяльні придбання, ну а скажімо в період правління Александра I Росія перетворилася в те, що сьогодні називається Супердержава, абсолютно очевидний факт. Тому все це, та й багато іншого може і повинно нами вивчатися, ми повинні пам’ята­ти про це, віддавати шану всім, хто досяг цих результатів і бути гідними їхнього прикладу“.

Коментувати ностальгійні імперські інвективи – зайве. Разом з тим слід зазначити, що захоплюючись брутальними діяннями творців Росій­ської імперії В. Путін 2 липня 2021 року підписав Указ „Про стратегію національної безеки Російської Федерації“.

У цьому документі, як і в статті С. Лаврова, є низка тез, які викликають і здивування, і тривогу: „Зовнішня політики Російської Федерації повинна сприяти підвищенню стійкости системи міжнародних відносин, які спираються на міжнародне право…“; „Російська Федерація необґрунтовано звинувачується у порушенні міжнародних зобов’язань, проведенні кромп’ютерних атак, втручанні у внутрішні справи іноземних держав. Російські громадяни і співвітчизники, які проживають за кордоном, зазнають дискримінації і відкритому переслідуванні“; „досягнення цілей державної політики у сфері збереження НАРОДУ Росії…“; „захист національних інтересів і громадян Російської Федерації за межами її території“; „підготовка економіки Російської Федерації, <…> органів місцевого управління й організацій, Збройних Сил, інших військ, військових формувань і органів до забезпечення захисту держави від збройного нападу і задовлення потреб держави і потреб населення у воєнний час“; „почастішали спроби фальсифікації російської та світової історії, спотворення історичної правди та знащення історичної пам’яті, розпалювання міжнаціональних і міжконфесіональних конфліктів, послаблення державоутворюючого народу“; „зазнають дискредитації традиційні для Росії конфесії, культура, російська мова як державна мова Росій­ської Федера­ції“; „Російська Феде­рації проводить послідовну, незалежну, багатовекторну, відкриту, передбачувану і прагматичну зовнішню політику, направлену на захист своїх національних інтересів і зміцнення міжнародної безпеки“; „зміцнення братерських зв’язків між російським, білоруським і українським народами“; „протидія спробам фальсифікації історії, захист історичної правди, збереження історичної пам’яті“; „реалізація цієї Стратегії сприятиме збереженню НАРОДУ Росії…“.

„НАРОД Росії“? Колись вже гриміло: „Ein Volk, ein Reich, ein Führer“. А нині вже запущений процес аншлюсу Білорусі…

Чи ознайомився Верховний Голов­нокомандувач Збройних сил України з новою Стратегією національної без­пеки РФ? Бо нова стратегія безпеки Росії – ірраціональна. За логікою Крем­ля, вона означає війну. Неми­ничу.

7 липня Міністр оборони України Андрій Таран під час Панельної дискусії „Реформи сектору безпеки та оборони“ у рамках міжнародної Кон­ференції з питань реформ в Україні (URC) у Вільнюсі на весь світ заявив, що в нього „є певні неузгодження з військовим керівництвом“. І це в умовах війни? І далі: „Я відчуваю, що є опір в Генеральному штабі від військовиків. Вони намагаються опиратися тим змінам, що ми пропонуємо до військової культури… У нас немає справжньої зброї, яка може зупинити вторгнення з моря“.

Чи ці висловлювання – теж наслідок „активних заходів“ з боку Росії?

Олег Романчук – публіцист‚ головний редактор жрналу „Універсум“‚
Львів

Коментарі закриті.