30 червня, 2017

Канада визнала Василя Курилика

Василь Курилик. „Автопортрет мистця“ (1950, олія на фанері, приватна колекція. Картина була продана на авкціоні восени 2016 року за 531 тис. кан. дол.).

ТОРОНТО. – Недавно появилося найновіше видання про відомого канадського мистця українського походження Василя Курилика. З цієї нагоди 16 травня вечір в його пошану організував Мистецький Інститут Канади (The Art Canada Institute) при Торонтському Університеті, який видав першу книжку в електронному форматі про В. Курилика. Автором книги „William Kurelek: Life and Work“ є головний куратор Вініпезької ґалерії Ендрю Кір.

Вечір мав назву „Торонто Василя Курилика: мистець та середовище“. Вечір відкрила і ним провадила Сара Ейнджел, засновник і екзекутивний директор Інституту. В дискусії виступали Ендрю Кір, мистець Тоні Иркгарт і мистецтвознавець Сара Милрой. Вони розповіли про життя і творчість В. Курилика та поділилися своїми враженнями про мистецьке середовище Торонто в 1960-1970 роках.

Особливий наголос був на відносинах між В. Куриликом та його ґалеристом Авром Айзаксом. Розмова відбувалася при постійному висвітленні на екрані відповідних світлин і праць В. Курилика та інших мистців, яких виставляв А. Айзакс у своїй ґалерії. Між його канадськими мистцями переважали творці, що йшли слідами популярного в той час американського абстрактного експресіонізму. До них належали Ґрегем Кофтрі, Ричард Ґормен, Джан МекЮвен і Т. Иркгарт. Серед них В. Курилик був винятком, бо малював реалістично, часто його тематика була релігійною чи критичною щодо сучасного суспільства.

В той час канадський мистецький світ неґативно ставився до картин В. Курилика, уважав його ексцентриком або іґнорував. Крім ґалериста А. Айзакса, винятком став Алфред Барр, широко відомий і шанований колишній директор Музею модерного мистецтва в Ню-Йорку. Він приїхав на запрошення Жіночого комітету при Ґалерії Торонто (тепер це Онтарійська мистецька ґалерія) на 15-ту щорічну виставку-продаж сучасного канадського мистецтва в листопаді 1961 року. Комітет запропонував йому вибрати картину для Музею модерного мистецтва, яку комітет зобов’язався купити і подарувати. На превелике здивування всіх, А. Барр вибрав малу картину „Буря з градом в Альберті” невідомого в той час В. Курилика. Про цю велику несподіванку була мова на вечорі і про це пише в інтернетній книжці А. Кір.

Василь Курилик. „Буря з градом в Альберті” (1961, олія на дошці, власність Музею модерного мистецтва в Ню-Йорку).

Василь Курилик. „Буря з градом в Альберті” (1961, олія на дошці, власність Музею модерного мистецтва в Ню-Йорку).

Після офіційної презентації і дискусії до слова запросили присутніх. Зі свoїми враженнями і споминами про В. Курилика виступили Гері Мелкомсон, мистецький критик який в 1960-их роках неґативно висловлювався про праці В. Курилика, мистці Люїс Джейкоб, Шері Бойл і Наталка Гусар, відома мисткиня українського походження, яка 12-літньою дитиною захопилася картинами „Страсті Христові“ В. Курилика в ґалерії Миколи та Ольги Колянківських в Торонто. Галя Кучмій, кінорежисер українського походження, поінформувала присутніх про майбутній фільм про В. Курилика, над яким вона працює вже деякий час.

Між численними присутніми в переповненій залі Театру Джоржа Іґнат’єва була еліта канадського мистецького світу, зокрема Денис Рід – автор відомої „Історії канадського малярства“, д-р Роалд Насґард – автор і колишній головний куратор Онтарійської мистецької ґалерії, Джойс Зіменс – професор історії канадського мистецтва. З відомих ґалеристів були Елен Лок, Дейвид Так і Лин Виник – ґалеристи спадку В. Курилика; Джеймс Ротман – ґалерист Т. Иркгарта, та Юліянна Залуцька – власниця ґалерії сучасного канадського мистецтва. В залі були присутні Лідія Ебот і Роб Кавлі з „Consignor Canadian Art Auction House“, канадські та українські мистці та колекціонери. З родини Курилика була його сестра Ненсі, а з родини А. Айзакса – донька Ренан.

Через 40 років після передчасної смерти від рака В. Курилик нарешті дочекався пошани і визнання від канадського мистецького світу. На це він собі давно заслужив.

Книжку про В. Курилика в електронному форматі можна прочитати на інтернетній мережі інституту, вийшовши на сторінку The Art Canada Institute: www.aci-iac.ca

Дарія Даревич – доктор мистецтва‚  куратор українських мистецьких виставок у Канаді‚  авторка численних публікацій про українських мистців в Україні та діяспорі.

Коментарі закриті.