4 листопада, 2022

Зустріч з Еврокомісаром з питань енерґетики

Президент України Володимир Зеленський 1 листопада провів зустріч із комісаром Европейського Союзу з питань енерґетики Кадрі Сімсон.

Глава держави відзначив ролю К.Сімсон у приєднанні України до Европейської енерґомережі ENTSO-E. Він нагадав, що після приєднання наша держава почала експортувати електроенерґію в Европу й може виступати одним із ґарантів стабільности енерґосистеми ЕС.

В. Зеленський поінформував Еврокомісара про наслідки енерґетичного тероризму з боку Росії, яка серйозно пошкодила вже близько 40% усієї енерґетичної інфраструктури України, зокрема ТЕС, ТЕЦ та ГЕС, а також про заходи, яких вживає наша держава для стабілізації роботи енерґомережі.

Співрозмовники обговорили подальші кроки із забезпечення енерґетичної безпеки України. Глава держави докладно розповів про потреби України для відновлення енерґетичної інфраструктури й закликав Еврокомісію відігравати координаційну ролю у залученні допомоги з боку держав – членів ЕС.

В. Зеленський звернув увагу на доцільність створення платформи для підтримки української економіки, зокрема енерґетичної сфери, на зразок Контактної групи у форматі „Рамштайн“.

Окрему увагу сторони приділили подальшому посиленню енерґетичних санкцій проти РФ. Президент України закликав запровадити цінові обмеження на російський газ на додачу до цінових обмежень на нафту, а також обмежити постачання російського скрапленого газу до країн ЕС у межах наступного санкційного пакету, який необхідно затвердити якнайшвидше.

 

Коментарі закриті.