15 вересня, 2016

Зустрілися лемки з України та світу 

Святкова хода лемків центральною частиною Монастириська.

МОНАСТИРИСЬКА, Тернопільська область. – 6-7 серпня в урочищі Бичова відбувся 17-ий фестиваль лемківської культури „Дзвони Лемківщини“. Лемки з різних куточків України, а також з Польщі, Бельгії, Португалії, Німеччини, Словаччини, Америки приїхали сюди, щоб показати багату лемківську культуру, традиції, щоб згадати болючу минувшину і разом єднатися у велику лемківську родину.

Учасники свята поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченкові, меморіяльного знаку депортації лемків з етнічних земель та Матері Божої – заступниці та покровительки лемків.

Було представлено виставку майстрів народної творчости Лемківщини, також можна було придбати книги про історію лемків. Учасники свята запрошували гостей до смачної лемківської кухні і гостинно пригощали традиційними стравами.

Близько 90 колективів з України та світу співали чудові лемківські пісні, в яких передавались хвилюючі спогади про лемківські часи. Виступали дитячі художні ансамблі, які відроджують призабуті лемківські традиції.

Голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства „Лемківщина“ Олександер Венгринович привітав учасників. Було запалено велику лемківську ватру, яка символ відродження великої лемківської родини. Голова Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина вшанувала тих, хто уже відійшов з цього життя.

Вперше з лемківською культурою ознайомився Посол Бельгії в Україні Люк Якобс. З Бережан учасників свята приїхали привітати члени громадської організації „Усмішка дитини“ зі своїми вихованцями – дітьми з особливими потребами.

Коментарі закриті.