4 листопада, 2022

„Зерновий коридор“ поновлено

Роботу „зернового коридору” відновлено, відвантаження зерна здійснюватиметься як і раніше. Про це Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоґан заявив 2 листопада на засіданні парляментської групи Партії справедливости та розвитку. Міністер оборони Росії Сергій Шойгу подзвонив Міністрові національної оборони Туреччини Акару і сказав, що відвантаження зерна триватиме, як і раніше.

В Міністерстві оборони Росії заявили, що Росія отримала письмові ґарантії від України про невикористання „зернового коридору“ для ведення бойових дій і поновлює участь у зерновій угоді. Позицію Росії доведено до Генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша та Ради Безпеки ООН. 3 листопада, „зерновим коридором“ вирушили вісім суден з аґрарною продукцією.

У вивезенні збіжжя з України, в умовах намагання Росії забльокувати морський коридор, треба робити ставку на розвиток наземного шляху. Таку думку висловив еврокомісар із сільського господарства Януш Войцєховський.

За його словами, наземні коридори через Польщу та Румунію „склали іспит”. З березня з України вивезено 20 млн тонн зерна, з яких більшість (12.5 млн тонн) наземним шляхом, а 7.5 млн тонн – морським. На його переконання, потрібно інтенсифікувати розвиток наземного шляху транспортування збіжжя з України.

Брюсель міг би включитися також у будівництво трубопроводу з транспортування олії з України до Польщі. Будівництво цього трубопроводу є ініціятивою Києва, але Еврокомісія могла б знайти кошти на фінансову підтримку цього проєкту.

На початку вересня Україна і Польща домовились збудувати транскордонний трубопровід, через який транспортуватиметься українська рослинна олія до порту в Ґданську. Міжурядова робоча група має напрацювати технічні характеристики та умови будівництва трубопроводу та двох терміналів. 

 

Коментарі закриті.