10 вересня, 2020

Зеленський відреаґував на заклик CKУ про наругу над меморіялом Голодомору

7 вересня Президент України Володимир Зеленський видав заяву із засудженням будь-яких проявів неповаги до пам’яті мільйонів жертв Голодомору, їхніх рідних та всього українського народу й закликав розслідувати акт наруги над скульптурою „Гірка пам’ять дитинства”, у відповідь на звернення Світового Конґресу Українців та українських громад у світі.

Скульптура „Гірка пам’ять дитинства” в Національному музею Голо­до­мору-геноциду. (Фото: СКУ)

У офіційному повідомленні Пре­зидент В. Зеленський посилається на лист Президента СКУ Павла Ґрода із закликом вжити заходів для розслідування цього злочину та притягнення винних до відповідальности.

Президент України наголосив, що поліція має провести всі необхідні слідчі дії, кваліфікувати правопорушення та впродовж місяця доповісти про перебіг розслідування, а справа відтепер перебуває на контролі Заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка.

„У світі триває масова та скоординована кампанія антиукраїнського вандалізму: спроба спаплюжити меморіял Голодомору в Києві, вандалізм на українському цвинтарі в Торонто, сплюндрування місця майбутнього меморіялу жертвам комунізму в Оттаві та інші. Усе це – намагання кремлівських пропаґандистів переписати історію нашого народу, викреслити пам’ять мільйонів українських жертв тоталітарного режиму та посіяти розбрат у наших світових громадах”, – зазначив Президент СКУ Павло Ґрод в заяві  „СКУ засуджує прояви антиукраїнського вандалізму у Києві”, яка була видана 28 серпня.

В заяві було зазначено: „22 серпня, напередодні найбільших національних свят українського народу, було здійснено цинічну спробу сплюндрування скульптури „Гірка пам’ять дитинства” на меморіялі Голодомору в Києві. Скульптура, більш відома як „Дівчинка з колосками”, є міжнародно впізнаваним символом однієї з найтрагічніших сторінок історії України. Світові українські громади встановили такі самі скульптури по світі, вшановуючи мільйони невинних жертв Голодомору та їх нащадків. Для кожного українця такі меморіяли – священні місця скорботи й пам’яті”.

СКУ негайно звернувся до Мініс­терства внутрішніх справ України, наголосивши на необхідності ретельного розслідування та забезпечення відповідної охорони меморіялу, до Президента В. Зеленського та ряду інших високопосадовців в Україні, закликавши висловити публічну позицію засудження цього злочину як злочину проти українського народу. СКУ закликав президента взяти розслідування справи та якнайшвидше відновлення скульптури під особистий контроль.

СКУ висловив подяку всім світовим українським громадам та кожному хто підтримав раніше звернення СКУ про вандалізм меморіялу.

СКУ

Коментарі закриті.