17 листопада, 2017

Згадаймо будівничого церков у США

Св. п. Тарас Добуш

8 серпня цього року відійшов св. п. Тарас Добуш, який зі замилуванням творив українські храми. Т. Добуш, син Григорія і Галини (Сидоренко) Добушів народився 29 грудня 1950 року у Нюарку, Ню-Джерзі‚ після приїзду батьків до США. Т. Добуш зростав серед української свідомої молоді, ходив до суботньої Школи українознавства та належав до Спілки Української Молоді.

Після школи у 1969 році поступив до Коледжу архітектури, мистецтва і плянування Корнел Університету. Закінчив вищі студії у 1974 році й практикував у кількох фірмах, а потім почав свою власну архітектурну практику.

З часом Т. Добуш захопився проєктуванням церков. За його проєктами такі були збудовані українські католицькі церкви св. Михаїла Архистратига у Менвілі, Ню-Джерзі, св. Анни у Ворінґтоні, Пенсильванія, св. Андрія у Ґошені, Ню-Йорк, св. Івана Хрестителя у Випані, Ню-Джерзі.

Проєкт церкви у Випані був останньою його працею, у якій він використав унікальний стиль, відчутний у його інших церковних будівлях. Голова Будівельного комітету у Випані інж. Орест Куцина сказав: „Церква св. Івана Хрестителя стала для Тараса кульмінаційною спорудою, де він включив все, чого навчився із попередніх праць“.

Відданий своїй професії, Т. Добуш присвячував їй багато годин без надмірної плати. Пи будові церкви св. Андрія на цвинтарі св. Духа будівельний комітет запросив п’ять архітекторів до конкурсу. Вибрано Т. Добуша на підставі представленого кошторису та його посвяти для Храму Божого. У Випані, з цієї самої причини, його вибрали з-поміж інших архітекторів.

Болючу втрату зазнали батьки та сестра Оля Лупань з родиною, а також уся українська громада. Відійшла людина в повні розвитку свого таланту, яка створила Божі храми з народним гуцульським мотивом на землі Вашінґтона. Вічна Йому Память!

Українська католицька церква св. Івана Хрестителя у Випані, Ню-Джерзі.

Українська католицька церква св. Івана Хрестителя у Випані, Ню-Джерзі.

Коментарі закриті.