22 вересня, 2017

Засудили дії окупантів Криму 

Під час прес-конференції (зліва): директор Національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун, радник Міністра інформаційної політики Юлія Каздобіна, член правління Союзу вимушених переселенців Андрій Іванець. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 5 вересня в „Укрінформі“ відбулася прес-конференція на тему „Брутальний напад на церкви і приміщення Кримської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріярхату (УПЦ КП) в Симферополі та вимоги громадських організацій кримчан про запровадження персональних санкцій до представників окупаційної адміністрації-порушників прав віруючих“.

У прес-конференції взяли участь радник Міністра інформаційної політики Юлія Каздобіна, представник Кримського центру ділового та культурного співробітництва „Український дім“, директор Національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун, член правління Союзу вимушених переселенців та координатор „Таврійської гуманітарної плятформи“ Андрій Іванець. В ході засідання до них долучився академік Петро Вольвач – один із засновників оргкомітету, створеного у 1992 році, який і добився тоді виділення приміщення для церкви Київського Патріярхату у Симферополі.

31 серпня представники держави-аґресора здійснили напад на головний храм свв. рівноапостольних Володимира та Ольги, храм Христа Спасителя та робочі приміщення Кримської єпархії УПЦ КП в Симферополі. Вони забльокували будівлю, проникли у храми, пошкодили частину церковного майна. До того ж вони напали на Архиєпископа Симферопільського та Кримського Климента та поранили його.

Активісти та громадські діячі назвали прізвища тих, хто 31 серпня керував захопленням приміщення в окупованому Криму. Список причетних до захоплення храму прочитав А. Щекун. Першим серед них було названо Ігоря Рудакова‚ громадянина Росії, який 23 червня призначений виконувачем обов’язків керівника Управління федеральної служби судових приставів по Криму.

Другою була також громадянка Росії, начальник Управління організаційного і матеріяльно-технічного забезпечення Міністерства майнових і земельних відносин Криму Лідія Прошкіна. У подіях 31 серпня брав участь громадянин Росії Юрій Вахтін, заступник керівника відділу судових приставів Центрального району Симферополя.  Саме він напав на Владику Климента, викручував йому руку і виводив його з приміщення.

Відразу після анексії  у Севастополі силовики відібрали храм свщм. Климента Римського, в селі Перевальне розгромили храм Покрови Пресвятої Богородиці.

Українські радикальні політичні сили вже давно вимагають повернення більшости храмів УПЦ Московського Патріярхату в Україні до УПЦ КП, зокрема українських православних святинь Києво-Печерської та Почаївської Лавр.

Учасники прес-конференції оприлюднили звернення до міжнародних інституцій та керівництва держави щодо заходів у сфері політики, культури та освіти задля забезпечення збереження ідентичности етнічних українців Криму та захисту їх гуманітарних прав, які щоденно грубо порушує окупаційна влада Криму. Росія вже знищила на тимчасово окупованій території українську освітню та інформаційну інфраструктуру, незаконно ліквідувала українські громадські та політичі організації, а тепер донищує українські релігійні організації.

Запропоновано передати майно‚ орендоване Кримською єпархією УПЦ КП в Симферополі у власність Київського Патріярхату, підтримти Державне підприємство „Кримський дім“, розширити мережу покриття українськими засобами масової інформації тимчасово окупованої території Криму, відзначити 28-29 серпня у 2018 року 100-річчя Першого з’їзду українських організацій Криму та провести ІІІ Всеукраїнський (ХІV Всекримський) конкурс учнівської й студентської молоді „Змагаймось за нове життя!“, присвячений Лесі Українці.

Коментарі закриті.