22 вересня, 2017

Президент СКУ відвідав Молдову

Біля пам’ятника Петрові Могилі в Кишиневі (зліва): Марина Ярошевич, Евген Чолій та Олександер Майстренко. (Фото: СКУ)

КИШИНІВ‚ Молдова. – 3-4 вересня президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій на запрошення Товариства української культури в Молдові перебував з робочою візитоою в Кишиневі. Під час зустрічей з високопосадовцями він висловив вдячність за підтримку України, відзначив участь молдовських військ у параді з нагоди Дня Незалежности України у Києві 24 серпня‚ подякував представникам молдовської влади за безоплатне розміщення близько 300 дітей-сиріт бійців в дитячих літніх таборах на території Молдови.

Президент СКУ відзначив винесення вироків молдовськими судами проти молдовських найманців, що воювали на боці Російської Федерації на сході України  та заборону в’їзду на територію Молдови депутатові Державної Думи Російської Федерації, якого було обрано на посаду в Криму.

Е. Чолій порушив питання щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу та повідомив про пляни відзначення 85-річниці Голодомору.

Обговорено питання про створення парляментських квот для представників української меншини в парляменті, надання українській громаді приміщень для проведення культурно-освітніх та тематичних заходів на базі Бюрa міжетнічних відносин Молдови, а також надання дозволу на будівництво Української греко-католицької церкви в Молдові.

Президент СКУ закликав парлямент ратифікувати Европейську хартію реґіональних мов або мов меншин, а також сприяти розвиткові засобів масової інформації українською мовою та розширенню мережі українських шкіл на території Молдови з інтенсивним вивченням української мови.

Е. Чолій зустрівся з українською громадою Кишинева, побував на Службі Божій в Українській греко-католицькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці, відвідав гімназію ім. Тараса Шевченка та взяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятників Тарасові Шевченкові та Штефанові чел Маре.

Е. Чолія супроводжували президент Товариства української культури в Молдові Олександер Майстренко, радник Посольства України в Молдові Володимир Боєчко та директор Представництва СКУ зі зв’язків з міжнародними організаціями в Брюселі Марина Ярошевич.

 

Коментарі закриті.