24 листопада, 2022

Жителі Старого Салтова отримали допомогу

Голова місцевої громадської організації „Добрі дії“ Зоя Хабарова приймає гуманітарну допомогу.

ОСТРОГ, Рівненська область. – У межах проєкту „Разом“ Культурного десанту Національний університет „Острозька академія“ та Острозька міська рада передали гуманітарну допомогу жителям селища Старий Салтів на Харківщині. Зокрема, це теплі речі, продукти харчування, книги, мобільні телефони тощо.

14 листопада представники академії Олексій Костюченко та Богдан Новак і міської ради – Олександр Лозюк повернулися зі Старого Сал­това, яке надзвичайно постраждало внаслідок війни. Як розповіла заступниця селищного голови Людмила Штрикун, інфраструктура населеного пункту вщент зруйнована російськими окупантами, зокрема школи, центр надання адміністративних послуг, ринок, магазини, багатоповерхівки, приватний сектор. Сер­йоз­но пошкоджена Церква Віри, Надії, Любови та матері їх Софії. Також у селищі відсутні електрика і газопостачання. Після деокупації з травня селище неодноразово обстрілювали рашисти.

Місцеві жителі, яких з понад трьох тисяч залишилося близько сотні, були надзвичайно вдячні за допомогу від академії та Острога.

„Ми дуже чекали на вашу допомогу, адже люди потребують передусім теплих речей, продуктів харчування. Низький уклін за те, що приїхали і переймаєтеся проблемами наших мешканців. Сьогодні ми роздамо продукти, а завтра – одяг. Ми поіменно знаємо, хто в нас чого потребує. Хочемо щиро подякувати за таку підтримку з вашого боку. Як відбудуємо Старий Салтів після перемоги, то накриємо великий стіл і обов’язково всіх запросимо до нас“, – зазначила голова місцевої громадської організації „Добрі дії“ Зоя Хабарова.

Також представники академії подарували начальниці відділу освіти, молоді та спорту селищної ради Ірині Глазуновій твори Уласа Самчу­ка, видані в університеті, історію Острозької академії Ярослави Бон­дарчук, інформаційну та сувенірну продукцію про навчальний заклад. За її словами, на території громади у мирний час функціонувало п’ять закладів загальної середньої освіти і п’ять – дошкільної.

„Впродовж літа великими зусиллями нам вдалося відновити діяльність трьох шкіл, зберегти як педагогічний, так і учнівський континґенти. Хоча ми навчаємося в дистанційному форматі, але я вважаю це досягненням у ниніш­ніх умовах. Дуже дякую за книги! Сподіваюся, що наша молодь незабаром повернеться в Старий Салтів і обов’язково їх прочитає“, – зауважила вона.

Делеґація від Острозької академії та Острога (зліва): Олександр Тишко, Юрій Покотило, Коля Сєрга, Олександр Лозюк, Богдан Новак.

Із моменту окупації Старого Салто­ва людям допомагала громадська організація „Добрі дії“ – привозили хліб, речі першої необхідности тощо.

За словами кураторки гуманітарного штабу „Фенікс“ Валентини Лаптій, ще з березня вони займаються наданням гуманітарної допомоги для багатодітних сімей, постійно їздять деокупованими селами Хар­ківщини. Команда штабу налічує 30 волонтерів. Зараз у співпраці з Куль­турним десантом значну підтримку надають саме Старосал­тівській громаді.

Націо­нальний університет „Ост­розька академія“ з перших днів долучився до проєкту Культурного десанту „Разом“, мета якого –допомогти жителям деокупованих міст.

Під час концерту в Старому Сал­тові очільник Культурного десанту Коля Сєрга наголосив, що проєкт „Разом“ – це однозначно про об’єд­нання та довгострокову співпрацю: „Острожани, викладачі, студенти Ост­розької академії своїми діями починають допомагати Старому Салтову відбудуватися й відновитися“.

„Ми передаємо великі вітання від славетної Острозької академії. Розу­міємо, що вам зараз дуже важко, тому всіляко допомагаємо і підтримуємо вас в тилу на різних фронтах. Завжди можете розраховувати на наше дружнє плече. Щиро запрошуємо жителів, особливо молодь Старого Салтова, відвідати наш університет, який зустріне вас теплом українських сердець“, – зауважив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

Коментарі закриті.