24 грудня, 2020

Евросоюз стає ще ближчим

КИЇВ. – У Державному бюджеті на 2021 рік закладено фінансування на проєктування та початок робіт з відновлення Евроколії шириною 1435 мм від станції Чоп до Ужгорода.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному 18 грудня на вебсайті Міністерства фінансів України.

У 2021 році плянується підготувати проєктну документацію та розпочати відновлення раніше демонтованої колії від Чопа до Ужгороду. Реалізація цього проєкту дозволить створити в обласному центрі Закарпатської области транспортний вузол для пересадки з пасажирських поїздів із різних куточків України, що їдуть „широкою“ колією (1,520 мм), на поїзди Европейської колії (1,435 мм) – до Словаччини, Чехії, Угорщини, Румунії, Австрії та до інших країн Европи.

„Головна задача транспортного габу в Ужгороді – це створення можливости подорожувати між Україною та країнами ЕС швидко, безпечно і комфортно. Прийшов час позитивних змін для пасажирів і в Україні. Завдяки цьому проєкту з відновлення залізниці Европейської ширини, зможемо їздити в купальні до Будапешту, на оперу до Відня чи в інші Европейські міста так само, як зараз до Львова, чи до Одеси. А можливо навіть і швидше – скажімо, подорож від Ужгороду до Будапешту буде тривати до 4-х годин. Водночас, це дасть можливість відкрити Україну для потоку туристів з Европи“, – розповів заступник Міністра фінансів Олександр Кава.

Для більшої зручности пасажирів та економії часу, на вокзалі Ужгороду запляновано облаштувати пункт митної і прикордонної контролі, що дозволить не зупиняти поїзди на державному кордоні.

„Така ініціятива повністю відповідає нещодавно ухваленій транспортній стратегії ЕС, за якою залізниця визначена пріоритетним видом транспорту, на розвиток якого країни-члени ЕС будуть спрямовувати державні інвестиції. Пасажирські перевезення цим видом транспорту  мають збільшитися вдвічі в найближчі 10 років“, – зазначив О. Кава.

Вебсайт Міністерства фінансів України

Коментарі закриті.