26 травня, 2022

День вишиванки в Україні

Бойова вишиванка Олександри Теліженко.

КИЇВ. – День вишиванки Україна відзначала в жахливих умовах триваючої російської аґресії. Але це не завадить українцям проявити свою національну гідність і багатовікову етнічну ідентичність. Митро­полит Епіфаній привітав українців із Днем вишиванки: „Зараз всі ми з вами символічно вишиваємо „сорочку“ для нащадків, українських дітей і наступних поколінь українців. Якою вийде та „вишиванка“: на якому полотні, якими квітами-сльозами, візерунками-історіями, барвами-настроями та нитками-спогадами вона буде прикрашена – залежить від кожного з нас. Нехай в День вишиванки цей унікальний, особливий символ українців єднає нас усіх задля перемоги, такої довгоочікуваної та омріяної, вистражданої та справедливої! Нехай наша вишиванка назавжди закарбує прагнення волі і незалежности, мужність і героїзм, віру і надію, милосердя і взаємодопомогу, які нині, під час війни, так щедро демонструє наш український народ, дивуючи і захоплюючи цим весь світ. Зі святом, брати і сестри!“.

Леся Воронюк Всесвітній день заснувала студенткою Чернівецького університету у 2006 році. Сьогодні вона відома письменниця та сценаристка, а з її легкої руки цей день став справжнім святом української ідентичности.

Перша акція до Дня вишиванки у 2015 році мала назву „Подаруй вишиванку захисникові“. Тоді до свята вдалося зібрати близько 1,000 вишитих сорочок. У 2019 році основною ідеєю була „Вишиванка – одяг вільних“. Говорилось про ув’язнених українських полонених і моряків, політв’язнів-дисидентів за всі роки радянської окупації.

У 2020 році під час карантину була інша ідея: „День вишиванки – день твого родоводу“. Було прагнення надати людям можливість спертися на свій родовід як джерело сили.

Цього ж року увага суспільства акцентується на тому, що „Вишиванка – це духовна броня українця, а Україна – духовна броня світу“. І хоча не буде великих масових акцій з міркувань безпеки в Україні, але за кордоном світове українство, українська дипломатія використають це свято максимально, щоб ще раз нагадати про Україну не тільки в контексті війни, а й нагадати наскільки багата наша культура, наскільки давня наша історія та ідентичність.

Киянки у вишиванках. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Національний музей народної архітектури та побуту України з нагоди відзначення Дня вишиванки запросив переглянути онлайн фотовиставку „Вишиваний оберіг“.

На виставці представлені найкращі жіночі і чоловічі сорочки Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської і Одеської областей.

До свята першу в світі бойову вишиванку створили у Черкасах в арт-майстерні заслуженої художниці України Олександри Теліженко. У створеному нею орнаменті закодовано перемогу над жорстоким і підлим ворогом.

Киянки у вишиванках. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Коментарі закриті.