29 жовтня, 2020

Голосуйте за демократами!

Ми були з родиною на Союзівці влітку 2015 року, коли Республі­канська партія бурними оплесками проголосила кандидатуру нинішного Президента Доналда Трампа. Ніхто в моєму оточенні не вірив, що у Д. Трампа були реальні шанси перемоги. Я бачила не тільки реальну можливість Трампової перемоги, але болісно згадала свої болючі молоді роки. Болючі, бо я ще думала, що можна поєднати науку і активність в громадському і політичному житті як США, так і в українській громаді. Можна, але не в українській діяспорній громаді.

В період так званої „холодної вій­ни” наша українська громада „воювала” з собою, так немовби не було у нас ворогів. Була нас горстка, старших і молодших, науковців, журналістів, економістів, просто людей зацікавлених тим, що діється в світі, і в міру можливостей, в Україні. В 1960-их роках між США і СРСР вже розширювались культурні зв’язки. По більшій часті до Америки приїздили представники з самої Росії, але час до часу були й науковці і письменники з України. З офіційними особами контакт був обмежений, але дехто з нас намагався при кожній нагоді зустрічатись з особами з України. Нам просто було цікаво пізнати громадян радянської України. За ті зустрічі дехто в громаді осуджував нас в радянофільстві, а то і зраді.

Я пригадала собі один, в ті часи ще ручно виписаний, плякат в ню-йорк­ському давнтавні, що закликав „чесних українців США” бити поіменно вичислених „наймитів Москви”, серед яких було 20 імен, зокрема Романа Ільницького, Бог­дана Крав­цева, Йосипа Гірняка, Мико­ли Степа­ненка, Григора Костю­ка. Підписаний плякат „Комі­тет визволення України”. Імена підписаних, як в той час водилось говорити, були зайві. Видно було працю Моск­ви, щоб ширити безлад в громаді, обмежити і так скупий контакт з будь-з ким з України.

Тепер, читаючи політичні оголошення Республіканської партії в „Свободі” та переглядаючи залучені ілюстрації мимоволі пригадуються таки болісні хвилини моєї молодости. Панове, застановіться хто саме може бути за так представленою інформацією.

Постала самостійна держава Україна. Ця Україна – не результат наших демонстрацій (хоч у них була своя рація), але плід корінних процесів її населення. Вони тепер повноцінні громадяни, відповідальні за власну Україну.

Ми в США роками відповідали за нашу, для багатьох з нас вже корінну державу. Не засмічуймо наших священних обов’язків голосувати брудною імпортною лайкою. Тепер навіть з деяких тих „патріотів”, що посилали на нас скарги, зрозуміли, що в дорослій політиці потрібна не так лайка, як здоровий глузд.

Отже, голосуймо згідно з засадами чесности і за здорового глузду. Тим разом, голосуйте за демократами. Чей же за пів століття в Америці ми навчились розрізняти правду від брудних і фальшивих закидів.

 

Марта Богачевська-Хомяк
Вашінґтон

Коментарі закриті.