22 вересня, 2022

Говорили про Заліщики

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 15 вересня, в рамках осіннього семестру викладів Релігійного Товариства українців католиків „Свята Софія“ США та Осередку праці НТШ у Філядельфії, відбулася лекція д-ра Василя Лопуха про історію міста Заліщики. Доповідач побудував свою розповідь на базі цікавих історично-документальних світлин та авторської веб-сторінки www.zalishchyky.net. 

Як зазначив В. Лопух, Тернопільщина цікава історичними подіями, що відбувалися на її території, архітектурними пам’ятками та визначними постатями, які народилися, жили або відвідували цей край. Розташо-вані над Дністром Заліщики набули своєї слави завдяки унікальному мікроклімату, який характеризується за оцінками фахівців як „середземноморський континентальний мікроклімат“. Саме тому в міжвоєнний період в роки польської окупації місто отримало назву „Польська Рів’єра“. Доповідач подав ключові дати з історії Заліщиків: від першої історичної згадки в 1340 році, почерез прийняття офіційної назви 1578 року, набуття статусу повітового в 1774 році, отримання Маґдебур-зького права 1776 року до відновлення Україною незалежности. 

Зацікавлення історією міста В. Лопух завдячує Заслуженому вчителеві УРСР, Онисієві Турові, полтавцю і  краєзнавцю. „Саме від нього ми дізнавалися про різні цікаві події в нашому краї, які не вивчалися за шкільною програмою. Він прищеплював нам любов до рідного краю, до її історії, а його розповіді глибоко запали в пам’ять“, – поділився доповідач. 

Уже на еміґрації В. Лопух створив веб-сторінку, присвячену історії Заліщиків, зібравши у ній сотні унікальних фотографій з різних епох. Він зокрема розповів про структуру сайту. Розділ „Архів“ налічує 12 ґалерій, які розповідають про місцеві готелі, Дністер, каньйон, мешканців та відвідувачів, мапи, мости, місто, особистості, палац, панораму, пляжі та поштові картки. У ґалерії „Дністер“ зібрано фотографії з видами річки і відпочинку відвідувачів. Серед цих світлин є цікаві картки авторства Йосифа Чемлонського „Ніч над Дніст-ром“, „Над Дністорм“ (1875 р). У ґалерії „Люди“ зібрано 195 портретних або групових фотографій, на яких пізнаємо Осипа Маковея, Юхима Бохка та вояків „Запорозької Січі“ 1919 року, Івана Покутного, правнука Шевченка в школі (1961), Союз Українок села Добровляни (1935). Ґалерія „Мапи“ цікава тим, що тут можна бачити унікальні архівні карти з 1764-1884 років. Меґа-унікаль-ною можна вважати ґалерію „Особис-тості“, адже тут впорядковано колекцію фотографій видатних людей, які народилися, жили або якийсь час перебували в Заліщиках, а це Василь Бараник – Сенатор Сейму Польської республіки; Михайло Дмитреко – мистець-монументаліст сакрального мистецтва (похований в Савт-Бавнд-Бруку); Олена Теліга і Дмитро Дон-цов; Тадеуш Дідушиць-кий – польський граф українського походження (за деякими переказами, він один із нащадків роду князя Василька, брата короля Данила); Євген Маланюк; Патріярх Мстислав; Симон Петлюра і Юхим Божко; Джон Рід, його товариш англійський журналіст Бордман Робінсон і Великий князь Міхаїл Романов; Юрій Шевельов та інші.

У розділі „COLLECTION“ зібрано світлини, що їх передали до цифрового архіву конкретні люди, або ж дозвіл розміщення фотографій автор отримав з колекцій інших веб-сайтів. У розділі розділі „VIDEO“ є сюжети „В долині Дністра (1937)“, „Залізнична колія (1930)“, „Володимир Палагнюк (1955)“, „17 Фестиваль фолкльорного мистецтва (Франція)“, „1979. Чернівецьке телебачення“.

На завершення В. Лопух відповів на запитання присутніх.

 

Коментарі закриті.