22 грудня, 2017

Генеральна асамблея ООН засудила Росію

Делеґація України на сесії Генеральної асамблеї ООН. (Фото: Міністерство закордонних справ України)

НЮ-ЙОРК. – 19 грудня Генеральна асамблея ООН ухвалила нову резолюцію щодо ситуації з дотриманням прав людини в анексованому Росією Криму. За неї проголосували представники 70 держав, 26 виступили проти, 76 – утрималися. Проти резолюції, зокрема, виступили Росія, Білорусь, Вірменія, Китай, Сирія.

Проєкт резолюції передбачає, зокрема, підтвердження, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт‚ засуджує застосування Росією власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство‚ вимагає від Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН з відновлення прав і свобод громадян України на півострові‚ закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

Також проєкт засуджує відсутність доступу до Криму для Моніторинґової місії ООН з прав людини в Україні попри відповідний мандат та відзначає позитивні рішення України щодо спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів і правозахисників.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це „відновленням історичної справедливості“. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення на сесії Генасамблеї ООН резолюції про стан прав людини в анексованому Росією Криму.

Міністерство закордонних справ України теж привітало ухвалення резолюції „Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)“, яка є логічним і послідовним підтвердженням рішучої позиції міжнародного співтовариства  на підтримку територіяльної цілісности України.

Найсильнішою назвав резолюцію Міністер закордонних справ України Павло Клімкін, зазначивши, що тиск на Росію з питання Криму посилюється. „Системне невиконання Російською Федерацією попередньої резолюції Генеральної Асамблеї ООН, недопуск міжнародних моніторинґових механізмів на територію Криму призводить до значного погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. Тому Генасамблея продовжує тримати ситуацію на контролі“, заявив він.

 

Коментарі закриті.