17 грудня, 2020

В Ізраїлі оспівує Україну

Валентина Чайковська. (Фото з сімей­ного архіву)

,,Закохана в красу” – так можна охарактеризувати життя і творчість української поетеси в Ізраїлі Вален­тини Чайковської. Звичайно, є ще багато красивих, влучних слів, які можна додати до характеристики віршів, оповідань, які вийшли з-під пера цієї талановитої людини. Однак, на мій погляд, саме її закоханість у красу краю, де народилася, зросла, зустріла перше кохання, почула перший голос дітей та в країну, де живе вже понад 20 років, веде активне суспільне життя, дає їй наснагу, відкриває ті таємні стежки її душі, якими потім вона веде своїх читачів. У її серці Ізраїль і Україна.

Саме до того далекого двору, де мами­ні мальви і спориші, та теперішньої стражденної країни, яка потерпає від російського аґресора, ось ці рядки.

 

Зальотні думоньки мої

Летять в село, де в хаті пустка,
Крізь стріху падають дощі,
І стеля вже, як в дірах хустка.
Та що розлука для душі?

Бо ж небо – спільне понад нами!
Нема для щирості межі,
Серця не бродять манівцями.

Зальотні думоньки мої
Теплом наповнені і літом,
В них пестять тишею гаї,
Літає бусол десь над житом.

За обрій доля стелить шлях,
Там вітер грає на бандурі,
А льон у синіх весь шовках,
Геть відганяє дні понурі.

І я, закохана в красу,
Гоню сльозу із сьогодення…
Дитям любов свою несу –
У серці, в слові, навіть в жменях.

Чарує серпня зорепад,
І вмить загадую швиденько,
Щоб мир прийшов у край та лад!!!
Чи чуєш зичення ці, Ненько?

 

В. Чайковська народилась в Луцьку, закінчила Львівський політехнічний інститут. За фахом інженер-будівельник, за покликом –поет. Але вірші почала писати у 1998 році, коли родина переїхала в Ізраїль. На сьогодні вона має 17 книг, вона – член редколеґій трьох часописів, перекладач, член правління Всеізраїльського об’єднання вихідців із України, член Спілки письменників Ізраїлю, Націо­нальної спілки письменників Украї­ни та Міжнародної гільдії письменників. Багато віршів В. Чайковської стали піснями. Вона лавреат та дип­ломант багатьох міжнародних літературних конкурсів, друкувалася в часописах, альманахах, періодичній пресі Ізраїлю, України, Німеччини, США, Росії, Румунії.

У творчості домінує зв’язок з Україною. У віршах оспівано народні традиції, сучасні проблеми, є надія на мирне майбутнє, віддана шана українській мові, героям, вагомим подіям української історії. Мабуть, тому перша збірка ,,Не з рими ллється світло” вийшла у 2006 році саме в Україні.

Щойно вийшла нова збірка ,,Зако­дована суть”, яку можна вважати своєрідним підсумком творчого доробку за останні 20 років. Це вірші різні за тематикою, жанровою структурою, але об’єднані бажанням самої авторки дати можливість читачу зазирнути трохи глибше за написане, аби знайти ту особливу родзинку, яку автор часом ховає між рядками. В. Чайковська з 2008 року очолює літературне об’єднання ,,Рішон” у місті Рішон ле-Ціон, де живе. Вона була зворушена високою довірою, коли її обрали побратими по перу і віддалася роботі цілком. За її сприяння та організації відбулося чимало цікавих заходів, зустрічей, творчих вечорів.

Коментарі закриті.