30 березня, 2023

В Антарктиду прибула нова експедиція

Очолює команду геофізик Богдан Гаврилюк.

За повідомленням Національного антарктичного наукового центру 27 березня дослідницький криголам „Ноосфера“ з командою 28-ої Української антарктичної експедиції на борту прибув до станції „Академік Вернадський“.

Група експедиторів вирушила до Антарктиди 18 березня. У антарктичній експедиції 14 учасників: дев’ять вчених, по три на кожен напрям досліджень: біологія; метеорологія; геофізика. А також лікар, кухар, системний адміністратор, механік, дизеліст-електрик. Вони працюватимуть на станції впродовж року.

Вперше за останні п’ять років експедиція складається тільки з чоловіків. „На жаль, на цей конкурс подалося лише п’ять жінок (торік 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору“, – повідомили в науковому центрі.

Очолив команду геофізик Богдан Гаврилюк. Він їде зимувати в Антарктику вдесяте, і це – абсолютний рекорд для українських антарктичних експедицій.
За повідомленням капітана судна Олександра Гришка учасники експедиції на шляху до Антарктиди подолали тривалий і насичений шлях. Спочатку прибули у Польщу, а звідти – перельоти до Південної Америки, де в чилійському порту Пунта-Аренас на майбутніх зимівників уже чекало судно „Ноосфера“. Шлях з чилійського порту Пунта-Аренас до станції тривав ще п’ять діб. Криголам йшов через найбурхливішу у світі протоку Дрейка, але цього разу вона була прихильною до екіпажу та пасажирів „Ноосфери“.

Перед відправкою команда сфотографувалася біля пам’ятника Михайлу Грушевському, який в умовах війни закритий від можливих руйнувань.

Коментарі закриті.