24 лютого, 2022

Відповідальність покладається на політичне керівництво Росії

Пресслужба Президента України Володимира Зеленського 22 лютого оприлюднила його звернення за підсумками засідання РНБО.

Своїми рішеннями щодо визнання „незалежности“ окупованих районів Донецької та Луганської областей Росія порушує суверенітет і територіяльну цілісність України та леґалізує свої війська на Донбасі, які перебували там з 2014 року. Україна однозначно кваліфікує останні дії Російської Федерації як порушення суверенітету й територіяльної цілісности нашої держави. Вся відповідальність за наслідки у зв’язку зі згаданими рішеннями покладається на політичне керівництво Росії.

Визнання „незалежности“ окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та іґнорування рішень у межах „Нормандської четвірки“.
В. Зеленський повідомив, що обговорив ситуацію, що склалася, з Президентом Франції Емануелем Макроном, Канцлером Німеччини Олафом Шольцом, Президентом США Джозефом Байденом, Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, Президентом Европейської ради Шарлем Мішелем. Також заплянована телефонна розмова з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоґаном.

Міністерство закордонних справ України направило державам – членам Ради безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. Також ініційовано скликання засідання Ради безпеки ООН та проведення спеціяльного засідання ОБСЕ.
„Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЕ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації“, – наголосив Президент.

Президент запевнив, що Україна віддана політико-дипломатичному вреґулюванню й не піддається на провокації.
„Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ аґресора. За нами – правда. І правду ми ніколи не будемо приховувати від вас. Щойно ми побачимо зміну ситуації, щойно ми побачимо зростання ризиків – ви будете про все це знати. Зараз немає жодних причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так було й надалі“, – сказав В. Зеленський.

Він подякував усім громадянам України, які вкотре доводять, що українці – розумна й мудра нація і попри все зберігає холодну голову, реаґує спокійно та виважено.

Коментарі закриті.