27 травня, 2021

Відкриття пам’ятника Василеві Вишиваному

Скульптор Михайло Горловий, який працював над створенням пам’ятника Василеві Вишиваному. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Патріотична спільнота громадських організацій ініціювала в столиці України 20 травня відкриття пам’ятника видатному громадсько-військовому діячеві, австрійському архикнязю з українським корінням Василеві Вишиваному (Вільгельмові фон Габсбурґу) відомому своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов’ю до України. Ініціювали встановлення монумента Народний музей України, „Музичний батальйон“, голова громадської організації „Всесвітній день вишиванки“ Леся Воронюк, історичний клюб „Холодний Яр“.

На урочистому заході були представники духовенства, громадські діячі, а також Михайло Кулик та Юрій Лісняк – обидва бойові старшини, що брали участь в російсько-українській війні. Їм і випала почесна місія відкрити пам’ятник.

Музичний супровід забезпечила духова оркестра Військового інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут, одеський рок-гурт „Друже музико“, Народний артист України Тарас Компаніченко.

Пам’ятник встановлений поблизу станції метро „Лук’янівська“, адже останні дні свого життя В. Вишиваний провів у Лук’янівській в’язниці, куди його у 1948 році перевезли співробітники НКВД після викрадення з Відня. У цій ж в’язниці його закатували, а тіло таємно поховали біля огорожі Лук’янівського цвинтаря.

За час командування сотнею у складі 13-го полку уланів В. Вишиваний зробив її повністю українською, виключивши з неї військових інших національностей. Саме тоді йому подарував вишиту сорочку один з його солдатів-українців. Скульптор Михайло Горловий, який працював над створенням пам’ятника і особисто був присутнім на його відкритті, відзначив, що сорочка, в яку одягнений В. Вишиваний, зроблена за найвідомішими фотографіями Габсбурґа-Вишиваного, що оприлюднені в його збірці україномовних поезій „Минають дні“.

Пам’ятник В. Вишиваному – другий у „Пантеоні українських героїв“. Першим був нещодавно встановлений пам’ятник полковникові Петрові Болбочану – визволителеві Криму. Наступним кроком плянується встановлення пам’ятника Євгену Коновальцю. Всі троє – знакові фіґури української історії часів визвольних національних змагань.

Коментарі закриті.