21 липня, 2017

Віддали данину шани Конотопській битві

Делеґація з Києва біля пам’ятника „Шаблі“. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КОНОТОП‚ Сумська область. – 8-9 липня в Конотопі, Шаповалівці та Соснівці відбулися урочистості‚ присвячені славній перемозі українського війська під проводом гетьмана Івана Виговського над московськими окупантами.

Свято розпочалося біля пам’ятника, прозваному в народі „Шаблі“, збудованому на честь 350-річчя перемоги в часи президентства Віктора Ющенка. Перед численними делеґаціями з Києва, Сум, Конотопа та інших міст Сумщини й сусідніх земель виступили ветерани сучасної війни з московськими загарбниками на сході України, представники національно-патріотичних організацій.

З особливою увагою учасники вислухали промови голови Меджлісу кримсько-татарського народу, народного депутата Рефата Чубарова та Героя України, видатного поета Дмитра Павличка про єдність наших народів в боротьбі з імперською Москвою.

У Шаповалівці була відслужена Панахида за загиблими героями, а біля погруддя славного гетьмана І. Виговського відбулося віче, на якому виступили історики, представники влади й козацтва, гості з столиці та мистці, серед них і кобзар Василь Нечепа. Промовляли голова столичної делеґації Євген Лупаков‚ почесний член „Соловецького братства“ Д. Павличко‚ який закликав в Києві і Конотопі поставити пам’ятники І. Виговському.

У Соснівці гості побували на місцях боїв та біля курганів, де покояться тіла полеглих козаків.

Промовляє голова Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров.

Промовляє голова Меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров.

У Конотопі відбулися віче та Молебень на місці козацької фортеці, біля пам’ятного каменю, де українські козаки на чолі з ніжинським полковником Григорієм Гуляницьким відбили кількамісячну облогу московського війська, покладання квітів до погруддя Г. Гуляницького. У місті відбувались концерти‚ виставки‚ фестиваль українських страв та інші заходи.

Делеґація з Києва відвідала також відновлені старожитності гетьманської столиці в батурині та вшанувала пам’ять захисників батуринської фортеці.

Коментарі закриті.