24 вересня, 2020

Відбулися загальні збори Кредитової спілки „Самопоміч”

На залю в Чикаґо увійшли ветерани з прапорами.

ЧИКАҐО. – 69-ті річні загальні збори Української Федеральної Кредитової Спілки (УФКС) „Самопо­міч” відбулися 12 серпня в Головному приміщенні кредитівки. Цього року, у зв’язку з карантинними обмеженнями, збори були перенесені з заплянованої дати 29 березня на 12 серпня. У залі були присутні 32 члени УФКС.

Президент Дирекції Української Федеральної Кредитової Спілки „Самопоміч” Олег Караван.

Президент Дирекції Олег Караван відкрив збори, вітаючи присутніх. Збори розпочалися з традиційного внесення Українськими Американськими Ветеранами прапорів до залі. Національні гимни і піснію „God Bless America” виконала Українська капеля бандуристів Північної Америки ім. Тараса Шевченка.

Опісля Єпископ Української Католицької Єпархії св. Миколая Венедикт прочитав молитву та висловив сподівання, що кредитова спілка мужньо перейде через усі важкі обставини сьогодення. Від імені всіх церков і їхніх громад владика подякував кредитівці за постійну підтримку і допомогу та побажав Божого благословення у подальшій праці.

Хвилиною мовчання було вшановано членів „Самопомочі”, що відійшли у вічність протягом останнього року. О. Караван згадав довголітнього Президента Дирекції і провідника протягом останніх 23 років Михайла Р. Коса, який відійшов у вічність 14 грудня 2019 року.

Зі слів О. Каравана УФКС „Самопоміч” розпочала свій новий рік праці з новими амбітними та надійними плянами та завданнями. Дирекція наполегливо працюватиме, щоб кредитівка продовжувала надавати своїм членам найкращі послуги та найкращі вигоди для полагоджування своїх фінансових справ.

О. Караван від себе особисто та від усієї Дирекції подякував Президентові установи/Виконавчому директорові Віталію Кутному за вмілий провід протягом останнього року. УФКС успішно працювала і добилась добрих фінансових показників.

Кредитова спілка під час пандемії допомогала фінансово українській громаді: інституціям, школам, церковним і молодіжним організаціям, а також членам кредитівки, які потребували і потребують у теперішній час фінансової допомоги. Фундація „Самопоміч” у перші два місяці пандемії, виділила 130 тис. дол. українським церквам, які в цей час були закриті на карантин і не мали жодних прибутків від своїх парафіян.

Одночасно кредитівка спричинилась до захисту малого бізнесу, беручи участь у адміністративній програмі США „Small Business Administration Paycheck Protection Program”. „Самопоміч” виплатила 3.5 млн. дол. у „SBA” позиках, з них 864 тис. дол. церквам та іншим неприбутковим установам. Процедура видання цих позик вимагала багато часу, труду та недоспаних ночей певних працівників, під вмілим проводом Президента установи В. Кутного.

На кінець промови О. Караван побажав усім членам „Самопомочі” кращої наступної половини цього року, а В. Кутному та його команді, а також усім членам Дирекції та працівникам наснаги, щоб успішно закінчити його.

О. Караван представив поіменно усіх членів Дирекції, членів Контрольної комісії і запросив Віцепрезидента/Секретаря Дирекції Віктора Войтихіва прочитати протокол з минулорічних зборів. Зауваг до протоколу не було.

Збори привітав Ґенеральний консул України у Чикаґо Сергій Коледов.

Голова Централі Українських Кооператив Аме­рики Орися Бурдяк привітала збори та подякувала за всю велику працю, яку кредитівка та фундація роблять для громади.

Звітує Президент установи/Виконавчий директор Віталій Кутний.

У своєму звіті, Президент установи/Виконавчий директор В. Кутний зауважив, що 2019 рік був досить активним для кредитівки, особлива увага була звернена на покращення обслуговування членів „Самопомочі”. Були розширені години праці філій „Самопомочі”, покращено працю телефонного центру, процедуру оформлення позик, включаючи подання заяв через інтернет, повністю оновлено програму кредитних карток. Тепер закордонні транзакції, здійснені „Visa” кредитними картками „Самопомочі” нового зразка, є безплатні, також додані нові технології.

У 2019 році активи „Самопомочі” зросли на 5 відс. до 622 млн. дол., позики зросли на 18 відс. і досягли 308 млн. дол., а депозити членів пере­вищили 505 млн. дол. Майже 1,000 членів „Самопомо­чі” скористалися низькими відсотками на позики, в результаті чого кредитівка отримала 99.7 млн. дол. нових позик, а це на 70 відс. більше ніж у 2018 році.

„Самопоміч“ підтримувала високі ставки дивідендів на депозитах, навіть після того, як Феде­ральна Резервна Система понижувала свої ставки на депозитах декілька разів у 2018 році. УФКС виплатила своїм членам майже 5.5 млн. дол. дивідендів, і це була найбільша виплата за останні 10 років. Чистий прибуток кредитівки за 2019 рік склав 2.8 млн. дол., а капітал перевищив 13.7 млн. дол. Кредитівка продовжує залишатись сильною та фінансово-стабільною інституцією на теренах США.

У бюджеті кредитівки на 2020 рік у зв’язку з пандемією коронавірусу, зроблені деякі зміни. Тепер прибуток на кінець 2020 року складе 1.3 млн. дол., замість 2.3 млн. дол.

У 2019 р. Фундація „Самопоміч” під керівництвом Орести Фединяк виділила на потреби громади на 150 тис. дол. більше, ніж у попередньому році, і це вже шостий рік поспіль фун­дація збільшує суму датків на потреби громади.

За працю Контрольної комісії звітував Богдан Вруський. Номінаційна комісія під керівництвом голови Ірини Вруської запропонувала таких членів до Ради Директорів: О. Кара­ван, Христина Козій, В. Войтихів, Йосиф Оверко. Збори одноголосно затвердили номінації.

Управа УФКС обрана в такому складі: О. Караван – президент Дирек­ції, Богдан Ватраль – віцепрезидент/фінансовий референт; О. Фединяк і Ігор Ляшок – віцепрезиденти Дирек­ції; В. Войтихів – віцепрезидент/секретар Дирекції; Х. Козій, Іван Ога­ренко, Роман Яцков­ський і Й. Оверко – члени Дирекції; Іван Павлик – почесний член Дирек­ції.

Загальні збори отримали письмові привітання та подяки за довголітню підтримку від різниx церковних, громадських, молодіжних та інших організацій з Чикаґо та околиць, а також з Ню-Джерзі та Індіяни, зокрема від Української Католицької Єпархії та Катедри св. Миколая в Чикаґо; українських католицьких церков свв. Володимира і Ольги, св. Йосифа Обруч­ника у Чикаґо; Непороч­но­го Зачаття у Палатайні; св. Софії, св. Йосафата у Манстері, Індіяна; Україн­ського Конґресового Комітету Аме­рики (Відділ Ілиной); Українського Інституту Модерного Мистецтва; Українського Націо­нального Музею; Пластової станиці у Чикаґо, Фундації Побратимів; Катедральної школи св. Миколая в Чикаґо; Танцювального ансамблю „Громовиця“; Української школи балету та українського танцю; 8-го Відділу Організації Оборони Чотирьох Свобід України (ООЧСУ) в Чикаґо; Організації Демократичної Української Молоді; Української Католицької Освітньої Фундації; Української Фундації Голодомору-Геноциду – США; Києво-Могилян­ської Фундації в Америці; Централі Українських Кооператив Америки.

З Ню-Джерзі прийшли привітання від редакцій газет „Свобода” та „The Ukrainian Weekly”; Україн­сь­кої католицької церкви Непорочного Зачаття в Гилсайді; Відділів УККА повітів Морис, Есекс та Юніон; 1-го Відділу ООЧСУ; Українського Амери­кан­ського Культурного Центру Ню-Джер­зі у Випа­ні; Українського Народного Дому в Джерзі Ситі; Українського Центру в Ірвінґтоні; 5-го Відділу Організації Оборони Лемківщини в Ірвінґтоні; Нової Української Школи; Танцювального ансамблю „Іскра“; Пластової станиці Нюарк (яка діє у Випані); Осередків СУМ Випані та Нюарк-Ірвінґ­тон; Українського Спортивно-Виховного Товари­ства „Чорноморська Січ“.

Кредитівка „Самопоміч”

Коментарі закриті.