25 листопада, 2021

Відбулась конференція „Україна-Литва“

Учасники конференції (зліва): ректор Володимир Бугров, Посол Вальдемарас Сарапінас, Посол Воло­димир Яценківський.

КИЇВ. – 19 листопада в дистанційному форматі відбулась міжнародна науково-практична конференція „Україна-Литва: історичні, мовно-культурні та туристські паралелі“, ініційована та організована катедрою країнознавства та туризму Київсь­кого національного університету (КНУ) ім. Тараса Шевченка, Центром балтистики КНУ та Інститу­том досліджень діяспори.

Вітальні слова її учасникам виголосили ректор університету проф. Володимир Бугров, Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, Посол України в Литовській Республіці Володимир Яценківський, членкиня Комітету освіти та науки Сейму Литовської Республіки, Голова Комісії громади литовців світу Даля Аса­навічюте, ректор Університету Вітовта Великого проф. Йозас Аугутіс, ректор Київського національного лінґвістичного університету проф. Роман Васько, ректор Клайпедського університету проф. Артурас Разбадаускас, Голова Громади литовців України Даля Макарова, Голова Громади українців міста Вільнюс Наталія Шертвітєнє, президент Національної туристської організації України Іван Ліптуга.

У своїх доповідях на пленарному та секційних засіданнях науковці, педагоги, громадські діячі, аспіранти і студенти різних реґіональних центрів України, Литви, США, Канади та Китаю висвітлювали та аналізували питання ролі особистості в історії, особливостей діяльности громадських організацій, уроків та спадщини Великого князівства Литовського, мовно-культурних взаємин, а також туристських практик двох країн.

У спільній доповіді ініціяторів конференції йшлось, зокрема, про самоочевидну доцільність створення Енциклопедії „Литовці в Україні“, для якої вже здійснено пошук та систематизацію відповідної інформації.

Багато цікавого і корисного виголошено, зокрема, у доповідях професорки Київського лінґвістичного університету О. Маріної, доцента катедри країнознавства та туризму КНУ І. Винниченка, студентки Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди М. Резенькової, інших науковців.

Ігор Винниченко – директор Інституту досліджень діяспори

Коментарі закриті.