12 листопада, 2020

Відбувся показ фільму „Черевики рибалки”

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 15 жовтня, в рамках викладів Релігійного Товариства українців католиків „Свята Софія” США (ТСС-А) й Осеред­ку праці Нау­кового Товариства ім. Шевченка у Філядельфії, відбувся показ фільму „Черевики рибалки” в парафії Благо­віщення Пресвятої Богородиці у Мелровз Парку. З нагоди 55-ліття надання кардинальського титулу Патріярхові Йосифові Сліпому (1892-1984) Релігійне Товариство українців католиків „Свята Софія” США підготувало україномовний переклад фільму.

Афіша фільму „Черевики рибалки”.

В основі сюжету фільму – роман австралійського письменника Мориса Ланґло Веста за однойменною назвою. Фундаментом для головного героя, Папи Кирила Лако­ти, послужив життєвий подвиг Патріярха Йосифа. Події відбуваються в період, коли над світом нависла загроза світової війни та голоду. Головними гравцями на мапі світу є США, СРСР та Китай. Аби уникнути катастрофи, новообраний понтифік погоджується стати посередником у переговорах між цими політичними опонентами, адже він сам – виходець зі СРСР, католицький священник візантійського обряду, якого наприкінці Другої світової війни було висвячено на єпископа львівського, наступника Митрополита Андрея Шептицького.

Незадовго після цього Владику Кирила було заарештовано і заслано до Сибіру на 17 років. Його головний слідчий, а сьогодні – прем’єр СРСР Каменєв, перебуваючи під тиском світової спільноти, зорганізував втечу К. Лакоти у вільний світ. Прибувши до Вати­кану, Владика Кирило довідується, що Папа іменував його кардиналом. Під час час конклаву саме К. Лакоту обрано на Апостоль­ський престіл завдяки сприянню двох впливових кардиналів – Лєоне і Рінальді, які переконані в тому, що настав час вибору Папи неіталійського походження.

Ролю К. Лакоти зіграв всесвітньо відомий голівудський актор Ентоні Квін. Також у фільмі знялися один з найвизначніших авторів ХХ ст. Лоренс Олів’є та славнозвісний італійський режисер і актор Вітторіо де Сіка. Фільм номіновано на дві премії Оскар.

Сьогодні україномовна авдиторія має нагоду переглянути його з українськими титрами. Проєкт, фінансований анонімним жертводавцем та ТСС-А, реалізовано у співпраці з „Живим ТБ”.

Товариство „Свята Софія”

Коментарі закриті.