8 вересня, 2017

Вшанували пам’ять батька еміґрації до Канади

На могилі д-ра Йосипа Олеськіва у Львові (зліва): Зіновій Яворівський, Ігор Михальчишин, Іван Підкович. (Фото: Тарас Яворівський)

ЛЬВІВ. – 29 серпня під час відзначення 50-річчя Світового Конґресу Українців (СКУ), яке відбувалося також у Львові‚ на Личаківському цвинтарі члени канадської делеґації – виконавчий директор Конґресу Українців Канади (КУК) Ігор Михальчишин та член Авдиторської комісії СКУ, делеґат Українського національного об’єднання Канади Іван Підкович, виконуючи доручення заступника президента СКУ та президента КУК Павла Ґрода разом з учасниками Днів української діяспори у Львові депутатом Жовківської районної ради Зіновієм Яворівським і студентом Технічного коледжу національного університету „Львівська політехніка“ Тарасом Яворівським відвідали могилу промотера еміґрації українців до Канади д-ра Йосипа Олеськіва.

Вони поклали квіти і запалили лямпадку, а дослідник діяльности Й. Олеськіва З. Яворівський розповів як Й. Олеськів у 1895 році в супроводі Івана Дорундяка вирушив у тримісячну подорож до Канади під час якої він об’їхав її південну частину зі сходу на захід, досліджуючи умови еміґрації. Повернувшись до Львова, він створив комітет, який допомагав українцям еміґрувати до Канади.

З. Яворівський також наголосив на тому, що недавно на могилі побували канадські військові на чолі з Почесним консулом Канади у Львові Оксаною Винницькою, а опісля відвідали село Нова Скварява, що на Жовківщині – малу батьківщину Й. Олеськіва. Він ознайомив з книжкою „Йосип Олеськів. Життя і діяльність“, яка нещодавно вийшла, розповів про прем’єру вистави „Побратими“, в якій йдеться про Й. Олеськіва, висловив побажання‚ щоб ці надбання були в українців‚ які живуть у Канаді.

І. Підкович розповів про те, як його родина еміґрувала до Канади у 1905 році, можливо, завдяки праці д-ра Й. Олеськіва.

Ця подія є історичною. Вперше за 50 років існування СКУ делеґати Канади вшанували пам‘ять батька еміґрації українців до Канади д-ра Й. Олеськіва.

Прийнято Звернення організаційного комітету з вшанування пам’яті д-ра Й. Олеськіва в Україні щодо подальшого розвитку українсько-канадських відносин до 2020 року, зокрема відкриття благодійної фундації ім. д-ра Й. Олеськіва в Канаді.

Коментарі закриті.