14 квітня, 2022

Втікачі везли валюту за кордон

УЖГОРОД. – 20 березня Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження після отримання інформації, що Анастасія Котвіцька без деклярування, в обхід митних правил, вивезла в Угорщину повні валізи долярів та евро. А. Котвіцька (дівоче прізвище Кучер) – дружина колишнього народного депутата від „Народ­ного фронту“ Ігоря Котвіцького.

Анастасія Котвіцька

14 березня на митний пункт „Вилок“ Закарпат­ської митниці прибула автівка „Opel Vivaro“. Водій та один з пасажирів були громадянами Угорщини. Іншими пасажирками виявилися А. Котвіцька та її мати Галина Кучер. При перетині українського кордону вказані особи ніяких коштів не задеклярували, а українські митники огляду речей не провели. Угорські митники, у свою чергу, помітили ці гроші і після багатогодинних розборок, суму довелося задеклярувати. А. Котвіцька на території митного посту „Тисабеч“ (Угорщина) все ж задеклярувала 28.8 млн дол. та 1.3 млн евро. За фактом зловживання службовими особами Закарпат­ської митниці слідчі ДБР відкрили кримінальне провадження. Винним може загрожувати від трьох до шести років позбавлення волі.

Про це 21 березня повідомив виконувач обов’язків Закарпатської митниці Ігор Безсмерт­ний. За його словами, про те, що через КПП „Вилок“ зеленим коридором переправляли валізи з готівкою, митники дізналися із засобів масової інформації.

Брати Суркіси

Державне бюро розслідувань повідомило 23 березня, що порушило кримінальне провадження щодо інспекторів митного посту „Вилок“ Закар­патської митниці, які пропустили через кордон машини братів Суркісів без перевірки: „26 лютого у зону митної контролі прибули дві автівки, за кермом яких перебували Григорій та Ігор Суркіси з чотирма пасажирами в кожній машині. Інс­пектори не оглянули багаж та особисті речі, не виконали інших дій, передбачених законодавством під час воєнного стану. Деклярування будь-яких коштів та речей під час митного оформлення вказаними особами не проводилось. На митному пості в Угорщині Суркіси задеклярували до ввезення в країну 17.6 млн дол.“. Процесуальне керівництво здійснює Закарпатська обласна прокуратура.

ДБР повідомило, що Григорій та Ігор Суркіси виїхали з України на початку збройного вторгнення Росії, вивізши на своїх машинах, серед іншого, своїх родичів-чоловіків віком від 18 до 60 років – попри указ президента про загальну мобілізацію.

Суспільне, УНІАН,
Львівський портал, Радіо Свобода

Коментарі закриті.