24 грудня, 2021

Всеукраїнському союзу українок виповнилося 30 років

І Всеукраїнська конференція „Жінки в боротьбі за волю України“. Львів, 21-23 грудня 1990 року. (Фото з колекції Національного музею історії України)

Союз українок (СУ) є однією з найвідоміших жіночих організацій України, яка розпочала свою діяльність ще у 1917 року та діяла до кінця 1930-их років.

У кінці 1980-их років у ході розвитку в Україні громадських рухів, почали відновлюватися жіночі орга­нізації, що в роки репресій припинили свою діяльність.

Навесні 1990 року на Львівщині відновив свою діяльність Союз українок як добровільна всеукраїнська жіноча громадсько-просвітницька організація.

Протягом року Союз українок відродився у Львівській, Рівнен­сь­кій, Тернопільській, Івано-Франків­ській областях з метою об’єднання українських жінок у демократичному русі, захисту їхніх прав, досягнення гендерної рівности, спрямування творчих сил на утвердження в суспільстві національних ідеалів і духовної культури, виховання нового покоління української молоді, здатної будувати правову демократичну українську державу.

20-21 грудня 1991 року в Києві відбувся І Всеукраїнський установчий з’їзд Союзу українок, який прийняв Статут СУ, програму роботи СУ і визначив основні напрямки діяльности. З’їзд обрав на чотири роки Всеукраїнську координаційну раду, провід СУ. Головою було обрано Атену Пашко.

Розпочалося оновлення контактів з Міжнародною радою жінок (МРЖ). Україна мала в цій структурі членство до 1925 року. 20 березня 1999 року створено Українську національну жіночу раду, відбулось поновлення українського членства в МЖР. 5 жовтня 1992 року організацію було прийнято до міжнародного Альянсу жіночих організацій.

У Національному музеї історії України зберігається чимало цікавих документально-речових матеріялів, які ілюструють діяльність жіночої організації.

І Всеукраїнський установчий з’їзд Союзу українок“. Київ, 20-21 грудня 1991 року. (Фото з колекції Національного музею історії України)

Коментарі закриті.