20 липня, 2023

Всесвітньо відомі сади

Танцюючий світломузичний фонтан

Червневої суботи  з дружиною Танею я вирушив до Пенсильванії, в Longwood Gardens – саме так називаються всесвітньо відомі сади П’єра Дюпона (Du Pont Gardens).

Гостей було дуже багато, але й місць для авт не бракувало. Вхід для старших – 20 дол. Передовсім пішли до фонтанів, бо таке диво важко знайти десь інде.

Створюючи головний фонтан, П’єр Дюпон виявив себе як талановитий інженер та архітектор. Гідравлічний шедевр садів Дюпона викидає 45 тис. літрів води за хвилину, а висота струменя сягає майже 40 метрів. Танцю-ючий світломузичний фонтан справляє приголомшливий ефект! 

Італійський водний сад

П’єр Дюпон народився в 1870 році в сім’ї заможних французьких еміґрантів. У 36 років купив фарму Пірса з прилеглим великим маєтком, де розташований дендропарк з багатою колекцією дерев. Незабаром він почав створювати Longwood Gardens – унікальне поєднання садової архітектури, освіти, мистецтва і розваг.

Одним із найбільших вкладів садівника було будівництво Консер-ваторії, яка включала 20 оранжерей з 5,500 видами рослин. В одному із заль встановлено орган та проходять концерти органної музики.

У 1927 році було збудовано Італійський водний сад на ділянці на північний схід від великого озера. 

П’єр Дюпон помер у 1954 році, лише через три дні після присудження йому ордену Почесного леґіону. Йому було 84 роки. 

Після його смерті під керівництвом директора Рассела Зайберта роботи з розширення та вдосконалення дизайну успішно розвивалися. У 1957 році відвідувачі змогли побачити виставку лотосів та латаття. У 1966 році було відкрито Пальмовий будинок з 60 пальм всіх розмірів і форм.

Величезний будинок Азалій чи Східня оранжерея урочисто відкрилася 1973 року. У 1975 році відкрився літній театр, а роком пізніше сади Вістерії та Піонів. Лонґвуд стає одним із провідних у світі садівницьких проєктів і продовжує вдосконалюватися, здійснюючи нові фантастичні ідеї.

У 1986-1996 роках туристи змогли побачити Срібний сад, тропічний Каскадний сад, Середземноморський та закритий Дитячий садок. Створено весняні квіткові килими на відкритому повітрі.

Використання місцевих рослин для створення лісового саду як вид садового мистецтва стала новим проєктом для Лонґвуда та одним із перших подібних проєктів у світовій практиці. У 2014 році створено Meadow Garden – мальовничий квітковий луг з яскравих багаторічників та різнотрав’я. Цікаво дивитися з пагорба, як там блукають зачаровані розмаїттям люди.

Коментарі закриті.