2 червня, 2017

Виставка розповіла про УПА 

Виступає голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдан Борович. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 8 травня з нагоди Дня пам’яті та примирення відбулося відкриття фотодокументальної виставки „УПА – відповідь нескореного народу“. На 12 експонатах у фотографіях, документах, мапах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння ОУН та УПА з Третім Райхом від арештів Степана Бандери і Ярослава Стецька німецькими спецслужбами в липні 1941 року до звільнення останніх націоналістів-в’язнів нацистських концтаборів у травні 1945 року.

Цю сторінку історії Другої світової війни в радянські часи замовчували, але й досі в незалежній Україні внесок українських повстанців у боротьбу проти аґресора залишається маловідомим для широкої громадськости.

„У воєнних діях під час Другої світової взяли участь понад 7 млн. українців. У лавах антигітлерівської коаліції воювала більшість із них – понад 6 млн. Близько 300 тис. українців воювали по інший бік фронту. Разом із тим близько 100 тис. українців взяли до рук зброю у боротьбі проти обох тоталітарних режимів. Тому в ці дні ми вирішили нагадати про ролю УПА у подоланні нацизму“, – зазначив на відкритті Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті та один із авторів виставки.

УПА – створена самими українцями – стала єдиною армією в Другій світовій війні відповіддю нескореного народу на сваволю всіх окупантів.

Друга частина виставки „Повстанці проти комунізму“ буде відкрита в жовтні, напередодні 75-ої річниці створення УПА. Виставка діятиме на площі перед Національним музеєм історії України до 7 червня.

Коментарі закриті.