25 листопада, 2021

Виставка в Дипломатичній академії України

Під час відкриття виставки (зліва): директор академії Генадій Надоленко, Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба та 3-ій Президент України Віктор Ющенко. (Фото: прес-служба МЗС)

КИЇВ. – 22 листопада в приміщенні Дипломатичної академії України ім. Генадія Удовенка Міністерства закордонних справ відкрилася виставка „Голодомор: очима українських художників“. На ній представлені роботи з приватної колекції директора Американсько-української ділової ради Морґана Вільямса. Це 57 робіт українських художників, які розповідають про одну з найбільших трагедій українського народу – Голодомор-геноцид 1932-1933 років.

Директор Дипломатичної академії Генадій Надоленко розповів, що захід надзвичайно важливий, як пам’ять про страшну трагедію українського народу, як нагадування прийдешнім поколінням про злочин, скоєний навмисне проти цілої нації людей колишнім режимом Сталіна.

Відкрили виставку Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба, колишній Президент України Віктор Ющенко, виконавча директорка „U.S.-Ukraine Business Council“ Марина Антонова. Серед учасників була народна художниця України, кавалер ордену Княгині Ольги ІІІ ступеня, заслужена діячка мистецтв, членкиня Національної спілки художників України Віра Баринова-Кулеба. „І це символічно, що саме вона взяла участь у відкритті, адже її родина постраждала в страшні роки Голодомору“, – сказав Г. Надоленко.

В. Баринова-Кулеба зазначила: „Ця виставка дуже важлива. Страшні часи Голодомору випали на долю наших дідів та бабусь. На своїх картинах я малювала історію своєї родини: мого діда Миколи та бабці Марфи, моєї матері. Моя мати втратила під час того голоду свого сина, мого брата. Але вона вижила, народила нас і ще чотирьох дітей. Ми, художники, хотіли показати вам наскільки це було жахливо. Ми хочемо, щоб через нашу пам’ять ви, молоді, не забували про тих, хто загинув тоді. Вони живі, поки ми пам’ятаємо про них”.

„Радянський режим залякав цілі покоління українців, намагався стерти пам’ять про цей злочин, – наголосив у своєму виступі Д. Кулеба. – Але ми не зламалися. Ми подолали страх. Ми продовжимо і надалі працювати над тим, щоб світ знав про цю трагедію, і про перемогу українців у ній. Тому що нас не змогли вбити, нашу ідентичність не змогли знищити. Ціною страшної жертви ми перемогли у цій битві, як нація. На кожному з нас лежить священний обов’язок: на честь наших пращурів, на честь українців, які безневинно загинули від голоду, пам’ятати та працювати над тим, щоб ніколи більше Україна не була жертво“.

В. Ющенко зауважив, що і нині Україна потерпає від ворога: „Нинішня війна Московії проти України – це війна за ідентичність. Без самоідентичності жодна нація не може вижити. А пам’ять – це ключ до самоідентичності“.

Г. Надоленко дав високу оцінку виставці, яка триватиме до 30 листопада і додав, що на нього справили враження картини всіх художників: „На них біль, втрата, ненароджені покоління українців, надія, що це ніколи не повториться“.

Коментарі закриті.