2 грудня, 2021

Випускний вечір провели в Сиракузах

Випускниці Школи українознавства ім. Лесі Українки в Сиракузах (зліва): Христина Войтович, Оксана Данненберґ, Меланія Богач, Юлія Біґґс, Юлія Татарин, Марта Гевко, Діана Ґживінська, Марія Андрушків і Анна Євдокимова. (Фото: Михайло Василевський)

СИРАКУЗИ, Нью-Йорк. – Школа українознавства ім. Лесі Українки цьогоріч через пандемію не могла безпечно влаштувати для своїх випускників традиційний урочистий вечір під кінець навчального року, тож з думкою про те, що восени буде вже безпечніше, вирішила відкласти це на пізніше. Ось чому випускний вечір відбувся щойно 6 листопада.

Програма вечора відбулася в гарно прикрашеній залі македонської парафії св. Юрія. Оформлення залі, всіх столів було з живих квітів. Про це подбала паніматка Наталія Андруш­ків – мати випускниці Марусі. На прог­раму випускного вечора склались мистецька програма та вручення матуральних дипломів, бенкет і танцювальна забава. Програму свята підготувала директорка школи Світлана Біґґс, а музичні номери – вчителька Світлана Бідна.

Ведучими програми були учні 10-ої кляси. Після відкриття свята випускникiв благословили о. митрат Михайло Дубович – парох греко-като­лицької церкви св. Івана Хрес­тителя та о. Микола Андрушків – парох православної церкви св. Луки. Окремий привіт від неприсутнього на святі інспектора Шкільної ради УККА Миколи Дупляка прочитала С. Біґґс. Звертаючись до випускників, він написав: „Ви – гордість не лише ваших дбайливих і розумних батьків, які доклали чимало зусиль щоб ви вчилися в українській школі і щоб закінчили її успішно. Ви – гордість нашої великої української спільноти поза Україною. Лише рідна українська школа є запорукою національного виховання й освіти свідомої української молоді, запорукою збереження свідомого, гарного та мудрого українського покоління далеко від нашої історичної Батьківщини. Ви закінчили українську школу. Про­довжуйте самотужки збагачувати своє знання з українознавства. Від вас сподіваємось, що станете активними членами української громади, гідними представниками українства в американських школах і в американському суспільстві. Надіємось, що все та всюди будете боронити добре ім’я українців та України, бо хто, як не ви?“.

Далі були вітання випускниць від учительок Анни Перун, Розмері Фрушело, Лесі Пісьо та Марти Вой­тович від Батьківського комітету. Зі зворушливим словом до випускниць, батьків і вчителів звернулась С. Біґґс, яка сказала: „Дозвольте мені щиросердечно привітати дорогих наших випускниць, учителів, батьків і всіх присутніх із цим довгоочікуваним та урочистим днем. Сталося так, що доля порозкидала нас, українців, по всьому світу. Перебуваючи за межами України, ми стараємося триматися один одного, жити разом. Наші попередники завжди берегли і передавали своїм дітям мову їхніх прадідів, батьків, їхні звичаї та традиції, відкривали українські школи, друкували рідною мовою газети, книжки та журнали. Так само і ми, теперішнє покоління, продовживши або дехто починаючи нове життя у США, віддаємо наших дітей до заснованої вже раніше Школи українознавства. Метою школи було і є – забезпечити виховання молоді поза межами України і навчити її бути українцями на чужині. Ця мета і залишається спільною для сучасних і наступних поколінь батьків, учителів та інших шкільних діячів, бо де, як не в школі, наші діти з ранніх років навчаються розуміти красу рідного слова, пошани до історичного минулого і виховуються в любові до рідного краю? Одначе, без підтримки батьків, досягнути цієї мети було б дуже важко.

Тільки разом ми зможемо виховати наших дітей справжніми українцями.

Незважаючи на те, що живете так далеко від України, ви всі є частинкою українського народу. Без усіх нас немає ні народу, ні історії. Як не можна забувати своїх рідних ні в смутку, ні в радості, так не можна забувати землі нашої, бо наше коріння – там. Люди не є людьми, якщо вони не мають ні рідної мови, ні пісні, ні пам’яті, ні землі, ні роду“.

Школу українознавства ім. Лесі Українки закінчили 10 студенток: Марія Андрушків, Юлія Біґґс, Меланія Богач, Христина Войтович, Марта Гевко, Надія-Діяна Ґживінська, Окса­на Данненберґ, Анна Євдокимова, Тетяна Страшівська і Юлія Татарин. Матуральний іспит склали дев’ять випускниць. Директор С. Біґґс вручила їм матуральні дипломи.

Табло випускників Школи українознавства ім. Лесі Українки в Сиракузах у 2020-2021 навчальному році.

У мистецькій програмі учні деклямували вірші та заспівали пісню „Дитинство не втрачай“ (слова Миколи Бровченка і Тіни Кароль, музика Тіни Кароль). Пісню „Сестро моя“ (слова Алли Бінцаровської, музика Сергія Родька) виконала Софія Гевко, а випускниця Ю. Біґґс заспівала пісню „Прощавай, рідна школо“ (слова і музика Наталі Май). Під супровід гітари пісню „Ти знаєш, що ти –людина“ (слова Василя Симоненка, музика В. Морозова) виконав Тарас Богач – батько випускниці Меланії та колишній випускник Львівської консерваторії. Мистецьку програму збагатив привітальним танцем сумівський танцювальний ансамбль „Одеса“, що діє під керівництвом Славки Бобецької. Табло випускників виготовила вчителька-мисткиня Анна Перун.

У бенкеті взяли участь 250 осіб, а в танцювальній забаві при звуках популярної в Ню-Джерзі оркестри „Черемош“ Володимира Габури – понад 300. С. Біґґс сказала: „Люди говорили, що ще такого гарного випускного вечора в Сиракузах не було. Я дуже пишаюся, що у нас є такий гарний колектив учителів і батьків школи, з якими можна такий проєкт здійснити“.

Коментарі закриті.