28 січня, 2022

Викликали посла Хорватії

У Міністерстві закордонних справ України викликали посла Хорватії в Україні Аніку Джаміч після скандальних висловлювань президента Хорватії Зорана Мілановича на адресу української держави. Послу донесли позицію, що такі заяви є категорично неприйнятними.

Як вказали в МЗС України, “твердження З.Міла­новича про події Революції Гідности ображають пам’ять українців та іноземців, які віддали життя заради европейського майбутнього України. Виражене глибоке розчарування висловлюваннями президента Хорватії про членство України в НАТО та недоречність допомоги нашій державі на тлі російської аґресії дисонує із загальнолюдськими цінностями, враховуючи гіркий досвід війни хорватського народу”. Заява хорватського президента є зневажливою та дивує своєю невдячністю після допомоги, яку Україна та українці надавали Хорватії під час її боротьби за незалежність, а також у боротьбі з руйнівними пожежами минулого року. “Але ми впевнені, що ця невдячність є його особистою рисою і не поширюється на хорватський народ, з яким нас поєднує дружба та взаємна повага”.

У Міністерстві закордонних справ зазначили, що заяви З.Мілановича ретранслюють наративи російської пропаґанди, не відповідають послідовній офіційній позиції Хорватії на підтримку суверенітету та територіяльної цілісности України, завдають шкоди двостороннім відносинам, а також підривають єдність ЕС та НАТО в умовах нинішніх загроз безпеці в Европі. МЗС України вимагає публічного спростування цих образливих заяв президента Хорватії та їх неповторення у майбутньому.

У МЗС додали, що Україна високо цінує дружні та партнерські відносини з Хорватією, які успішно розвиваються між урядами двох держав, та розраховує на незмінну підтримку Хорватії, зокрема на шляху европейської та евроатлантичної інтеґрації України.

* * *

Раніше, президент Хорватії в інтерв’ю dnevnik.hr заявив, що його країна не буде „пожежною“ у конфлікті Росії проти України, що співпраця з ЕС „нічого не дала Україні“, пропонував не приймати Україну в НАТО, радив, щоб Хорватія дистанціювалася від конфлікту Росії та України. Говорячи про події 2013-2014 років, З.Міланович заявив, що в Україні „відбувся переворот“.

Пресслужба МЗС України

Коментарі закриті.