2 грудня, 2021

Видано посібник про Голодомор

Посібник „Голодомор 1932–1933 років – геноцид української нації“.

КИЇВ. – Вийшов друком перший в Україні навчальний посібник для вчителів історії та громадської освіти „Голодомор 1932-1933 років – геноцид української нації“. Його підготував Інститут дослідження Голодомору. Посібник написано та видано відповідно до рішення комісії з історії Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України про надання програмі факультативного курсу „Голодомор 1932-1933 років як геноцид українського народу“ для 10-11 кляс закладів загальної середньої освіти.

Презентація видання відбулася 23 листопада в Залі пам’яті Музею Голодомору. Автори подають ґрунтовний фактологічний матеріял, поєднаний з аналітичним осмисленням різних аспектів злочинів комуністичного тоталітарного режиму. Посібник містить документи, фотографії, статистику та мапи, що доповнюють історичний текст.

Посібник майже два роки готували 14 провідних українських вчених. Фактично, це – наукові дослідження науковців, які вони готували впродовж не одного десятка років. Посібник складається з 19 розділів. Він розрахований на вчителів історії та вчителів громадянського суспільства.

Провідний науковий співробітник Інституту дослідження Голодомору та Інституту історії України НАН України Василь Марочко сказав, що, за його підрахунками, кількість тільки сільського населення зменшилась на 10,6 млн осіб, що загинули від Голодомору на території Української СРР, а ще треба брати до уваги Кубань, Північний Кавказ, Ставро­пілля, 800 тис. українців в Північному Казахстані, де був страшний голод. І зовсім випадають з розрахунків українці Центральної чорноземної області РСФРР, де теж помирали від голодомору українці. Але ця тема з 2017 року заборонена в Росії для досліджень.

Автори посібника Інна Шугальова, Світлана Маркова, Ніна Лапчинська, Василь Марочко під час презентації в Музеї Голодомору. (Фото: Георгій Лук’янчук)

„Посібник пройшов апробацію в гімназіях та коледжах Хмельницької области та отримав схвальні відгуки від вчителів, – підкреслила директорка Інституту дослідження Голо­домору, докторка історичних наук та одна з авторок посібника Світлана Маркова. – Навчальне видання сприятиме формуванню в школярів загальнолюдських та національно-державних цінностей, громадської відповідальности, нетерпимости до порушення прав людини, активізації бажання брати участь у розбудові громадянського суспільства та правової соціяльної української держави“.

Коментарі закриті.