13 січня, 2022

Видано книги про Георгія Нарбута

Лідія Лихач

КИЇВ. – Цього року виповнюється 135 років з дня народження українського художника-графіка Георгія Нарбута. З цієї нагоди відбулася презентація книжки Мирослави Мудрак „Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду“ українською та французькою мовами за підтримки Українського культурного фонду. Англійською мовою монографія вийшла друком у видавництві „Родовід“ минулого року.

Дослідження М. Мудрак, професорки Універ­ситету Огайо, США розповідає про сторічну мистецьку традицію творення українську бренду від Г. Нарбута, який заклав графічні основи візуального стилю щойно проголошеної Української держави.

Саме Г. Нарбут створив тоді оформлення грошей, марок, печаток і ескізи гербів та викристалізував високий український стиль, ґрунтуючись на давній українській спадщині.

„Графік світового рівня, один із засновників і ректор Української академії мистецтв Г. Нарбут належав двом дуже різним століттям і двом протилежним культурам: одна прагнула незалежности, а друга її утискала, – пише М. Мудрак. – Протягом свого дуже короткого життя Нарбут зумів виокремити й увічнити образи, в яких втілилися довгі століття культури і традиції, котрі вирізняли Україну на тлі інших національних утворень“.

Презентація видання відбулася у національному заповіднику „Софія Київська“. Монографія є частиною міжнародного українсько-французького проєкту „Георгій Нарбут і творення українського бренду“, який здійснюють „Родовід“ і Цент Анни Київської (Франція).

Лідія Лихач – директорка видавництва „Родо­від“, команда якого працювала і продовжує працювати над нарбутівським проєктом, підкреслює:  „Надважливо ввести Георгія Нарбута у світовий контекст. Це – великий мистець, ціла епоха в історії українського мистецтва, світова величина.  І наш обов’язок перед усім культурним світом представити його творчі досягнення. Минулого року ми презентували його в Чикаґо. Наші паризькі партнери − Центр Анни Київської, Український культурний центр у Парижі,  Посольство України в Франції, аґенція Bloomsters. Разом стараємося презентувати його нині у Франції.

Закордонна авдиторія − передусім франкомовна й англомовна − мають змогу дізнатися про видатного українського художника і дизайнера Георгія Нарбута“.

Коментарі закриті.