5 жовтня, 2023

Видавнича діяльність „Просвіти“

У неспокійний час війни України з Московією майже вся поміч діяспори йде на гуманітарну та медичну допомогу народові України. Але частину коштів, хоч і невелику, використовується на видавничу справу – книжки, журнали, газети.

Потреба на друковане слово в цей час є дуже потрібна, і обласні „Просвіти“ в Україні стараються, хоч і невеликими накладами, видавати книжки та збірники коротких творів для молоді та дорослих.

У Полтаві видано у серії „Просвіт­ницька книгозбірня“ в 2022 році „Геть­ман України Пилип Орлик“ Людмили Шендрин та „Григорій Китастий, автобіографія“, а в 2023 році „У нашій хаті Радянського союзу не було“ – спогади Миколи Кульчин­ського, голови обласної „Просвіти“ Полтави.

Рівненська „Просвіта“ видала „Із глибини просвітянського серця. Денники Рівненської „Просвіти“ Євгенії Гладунової– Борейко“ в 2021 році, а в 2023 році „Проріст“ – літературний альманах молоді, та „Скарбничий просвітянського духу“, присвячену 90-річчю Михайла Борейка, визначного просвітянина і громадського діяча Рівненщини.

Херсонська „Просвіта“ встигла видати перед ворожою навалою „Нариси з історії літературного клубу „Еліні“, 1987-2022 рр“. Оксани Олексюк та „Громадський співак і громадський діяч Іван Бурлана“ Олега Олексюка. Авторам довелося залишати домівку і їхати на захід України.

„Буковинська ластівка“, літературно-просвітницький журнал, був заснований в 1922 році, а відновлений в 1993 році. Тут друкуються твори молодих письменників та статті про сучасних героїв. Було видано в 2022 році історичну повість „Подвиги лісового хлопчика“ Юрія Кушніра, присвячену героям, полеглим за незалежність України.

Івано-Франківська „Посвіта“ видала „Під куполом неба твого, Україно“ Ольги і Романа Бойчук. Це літературно-художнє видання поезій, прозових текстів і пісень для дітей і молоді на патріотичну тематику. Також було видано „Молитовник захисника України „Мати Божа, змилуйся над Україною“. Газета „Галицька Прос­віта“ виходить раз на тиждень.

Збірку поезій „Вічне Воскресіння“ голови Самбірської „Просвіти“ Олександри Сумарук було видано в 2022 році. В збірку увійшло 98 поезій, написані в різні роки. Велика частина збірки присвячена боротьбі України за незалежність.

Крім фінансової помочі на видавничу діяльність „Просвіти“ України, Товариство української мови (ТУМ) також допомагає в Україні журналам „Універсум“, Львів, „Бористен“, Дніпро; газетам „Світ-інфо“,Чернігів, та „Слово Просвіти“, Київ.

Допомога на видавничу працю „Просвіти“ в Україні була можлива через княжу допомогу від св. п. Миро­слави Наливайко, св. п. Оме­ляна Мельника, Demus Foundation, Heritage Foundation, Selfreliance Foundation. Велике їм спасибі!

Віра Боднарук – голова Товариства української мови

Коментарі закриті.