28 жовтня, 2021

Вечір з Вірляною Ткач

Сцена з „Лісової пісні Яри“.

НЮ-Йорк. – 13 травня 113-ий Від­діл Союзу українок Америки (СУА) в Ню-Йорку мав віртуальну зустріч з Вірляною Ткач, мистецьким керівником „Yara Arts Group“ при експериментальному театрі „La MaMa“. Ця подія відбулася в рамках святкувань 150-ліття від дня народження Лесі Українки і була присвячена трьом новим інтерпретаціям „Лісової пісні“ пера Вірляни Ткач.

Голова відділу Орися Стрижак, представила Вірляну Ткач і розповіла як текст Лесі Українки перетворився у „Лісову пісню Яри“.

1993 року Вірляна Ткач разом з Вандою Фиппс, зробили переклад „Лісової пісні“ з української на англійську мову і отримали за це нагороду року „National Theatre Translation Fund Award“. Користую­чись перекладом, Вірляна Ткач створила декілька вистав, базованих на цій драмі. Пер­шими стали творчі майстерні в театрі „La MaMa“ і в Bucknell Univer­sity, а далі двомовна вистава „Yara’s Forest Song“ („Лісова пісня Яри“) пред­ставлена в театрі ім. Леся Курбаса у Львові та в „La MaMa“ у Ню-Йорку (1994). Майже через 20 років Вірляна Ткач створила імерсивну версію „Лісової пісні“  під назвою „Fire Water Night“ („Вогонь Вода Ніч“). Ці унікальні інтерпретації Мис­тець­кого ансамблю Яра були дуже успішні та одержали позитивну оцінку театральних критиків.

Свою цікаву гутірку Вірляна Ткач ілюструвала багатьма фото, відео і співами та музикою. На запитання вона відповіла, що глядачі у Львові і Ню-Йорку прийняли ці вистави пози­тивно. Вона згадала що дуже захоплена клясичними творами української літератури, зокрема Лесі Українки, бо ж „текст є вічний і можна його різно інтерпретувати“. Напри­клад, її Мавка з’являється і пробує вижити в холодному, стерильному пейзажі серед хмарочосів сучасного Ню-Йорку.

113-ий Відділ СУА і запрошені гості були задоволені віртуальною зуст­річ­чю з Вірляною Ткач. Вона допомогла відчути первісну красу „Лісової пісні“  і відкрити актуальність вічних тем: містерії і сили Любови, трагедії Зради самого себе і наслідки відчуження людини від Природи.

Коментарі закриті.