12 травня, 2022

Вечір допомоги Україні

Учасники заходу. (Фото: Катря Коваль)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Комітет людських прав зорганізував 1 травня успішний ґала-бенефіс у Польському культурному центрі, в Сосаєті Гилл в історичній ділянці Філядельфії. Прибули понад 200 учасників, які внесли по 250 дол. від особи, щоб взяти участь в цьому престижному заходові на допомогу потребам воюючої України.

Подію висвітлювали всі телевізійні канали міста. Канал 29 FOX у своїй недільній програмі того самого дня увечорі та на своєму сайті в інтернеті звітував про цю імпрезу під назвою „Мистецька спільнота Філядельфії зібралася на збірку фондів на користь України“.

Мая Коваль, Владика Борис Ґудзяк, Марко Міхняк.

Канал згадав про участь у події квартету скрипалів Філядельфійської оркестри, членів Пенсильванського балету і Філядельфійської опери.

Польський культурний центр був прикрашений українськими прапорами, на кожному столі гостей був синьо-жовтий прапорець, а при вході троє козаків у козацькому виряді, з українським прапором та при шаблях вітали гостей. Біля реєстраційного столу були в українських строях з лямпками вина юначка Мая Коваль і юнак Марко Міхняк.

Чотиригодинна імпреза почалася національним славнем, який заспівали члени української спільноти, між якими було багато американців. Уляна Мазуркевич, голова Комітету людських прав, відкрила свято вже крилатими словами Василя Симоненка: „Україна є! Україна буде! Ніхто не перекреслить мій народ“. Вона подякувала всім присутнім, що вболівають Україною і підтримують її боротьбу за правду, справедливість і свободу в цій брутальній варварській різні.

Виступив Митрополит-Архи­єпис­коп українців-католиків у США д-р Борис Гудзяк, який не оминає жодного громадського заходу протесту проти війни в Україні та на підтримку українського народу. Його слова передав телеканал 29: „Це – Давид і Голіят. Це справді чудо, що українці змогли чинити спротив і здобути так багато за останні два місяці“. Його слова стали дороговказом для філядельфійської спільноти: „Ми мусимо допомогти Україні виграти війну! Мільйони осіб роб­лять ставку на нашу підтримку“. Митрополит повідомив, що Темпел університет надає стипендії втікачам з України.

Козаки і ресторатор Стівен Стар та головний кухар Шон Соломон.

Представник міської ради Філя­дель­фії Марк Сквілла повідомив, що Філядельфія радо і гостинно вітатиме українських біженців і допоможе їм відповідно влаштуватися.

Головним промовцем вечора була відома журналістка Труді Рубин, співробітниця філядельфійського часопису „Філядельфія Інквайрер“, велика прихильниця українців і воєнна кореспондентка. Ще у 2014 році, коли завершилася Революція Гідности, вона разом з У. Мазуркевич відвідала Україну. За тиждень перед зловісним днем 24 лютого, коли військовий злочинець Путін почав війну з Україною, вона знову відвідала Україну і перебувала на території Донбасу, спілкуючись з місцевими українцями. Її слово підтримки України було вогнистим, і багато-хто з учасників хотів з нею поспілкуватися.

Христина Снилик представляла виконавців мистецької програми.

Сопрано Марта Залізняк, колишня солістка Львівської опери, виконала пісні „Рідна мати моя“, „Чорнобривці“, „Аве Марія“ і пісню-молитву „Вла­дико неба і землі“ Гулака-Арте­мов­ського у супроводі чотирьох професійних скрипалів, які подарували свій виступ для цього бенефісу. Наталія Турчин деклямувала вірш В. Симо­ненка.

Ґала-імпреза завдячує свій успіх також власникові 30 ресторанів „Стар“ у США і за кордоном Стівенові Стар, який подарував страви і напої на користь бенефісу. Один з напоїв був названий у честь Президента України і користувався великим попитом.

Організатори дякували директорові Польського культурного центру Михайлу Блейгашові, довголітньому доброму приятелеві українців, який дозволив безплатно користуватися приміщенням для заходу, членам Комітету людських прав Ярі Снилик, Христині Cнилик, Катруcі Коваль, Лесі Хмелько і Христі Сеник, козакам Вікторові Сипливому, Андрієві Кулинінові і Романові Юрчишинові.

Було зібрано понад 50 тис. дол., які передано Злученому українському американському допомоговому комітетові і новоствореній організації „Допоможіть героям України“, яка збирає гроші на військову допомогу Україну. Особлива подяка Ніні і Юркові Воскоб за їхній щедрий дар. Разом переможемо!

Коментарі закриті.