12 травня, 2022

Внесок УКУ для перемоги України

ЛЬВІВ. – Внесок у 2.37 млн дол. зробив Український католицький університет (УКУ) для перемоги України у війні з російським окупантом за два місяці від початку повномаштабної війни з 24 лютого по 24 квітня.

Волонтерський центр УКУ, постійна команда якого налічує 80 осіб, прийняв та розподілив допомогу з п’яти вантажних фур, 12 фургонів та п’яти легкових авт, які прибули з України, Франції, Польщі, Румунії та навіть з Австралії. Від австрійського рітейлера „Kastner Gruppe“ ми отримали 50 палет із харчами. Також за сприяння компанії „Meest Express“ ми отримали гуманітарну допомогу зі США та Канади.

Волонтерський центр УКУ опрацював 230 запитів від військових, волонтерів, госпіталів та цивільних у потребі. Ми надіслали понад 30 тонн різної допомоги до 40 населених пунктів України, зокрема у Київ, Суми, Чернігів, Миколаїв, Маріюполь, Донецьк, Луганськ, Охтирку, Одесу, Запоріжжя, Вінницю, Черкаси, Дніпро, Волноваху, Рубіжне, Жито­мир. Було замовлено пошиття 2,200 наборів термобілизни, 3,000 балаклав і 1,500 пов’язок (баффів), які вже гріють наших захисників.

Унікальним є проєкт з виготовлення 6,685 термоакумуляторів для військових у партнерстві з Львівською свічковою мануфактурою.

Випускники УКУ, які є координаторами організації „Україна єдина“, у співпраці з львівськими підприємцями та волонтерськими центрами, самостійно доставили у Київ та Харків п’ять вантажних фур допомоги.

Студентська організація „Тепло­Дія“, місією якої є опіка над безхатьками, щопонеділка займається приготуванням та роздачею їжі для близько 80 людей у потребі в центрі Львова. Також „ТеплоДія“ провела ініціятиву „Пасхальна гостина“ і приготувала недільний великодній сніданок для 55 мешканців прихистку УКУ на Хуторівці.

Благодійна організація „Центр волонтерства та захисту“ та благодійний фонд „Крила надії“ й надалі залишаються ключовими партнерами УКУ у сфері забезпечення медикаментами, медичними та тактичними товарами військових і цивільних осіб по всій Україні. У співпраці з цими організаціями вдалося забезпечити життєво необхідними медичними засобами та обладнанням госпіталі і медичні підрозділи на загальну суму 839,900 дол. у Дніпрі, Львові, Трускавці, Одесі, Києві, Вінниці, Кропивницькому, Запоріжжі, Харкові. Зокрема ми придбали 8 ВАК-апаратів та контейнери для вакуумної терапії ран, 3,000 компресійних пов’язок, 18,780 кровоспинних компресійних бинтів, 4,450 тактичних турнікетів, 4,645 сумочок під аптечку.

Завдяки міжнародній організації „Rotary International“ та представникам української діяспори в Австралії, за сприяння авіокомпанії „Qantas“, в Україну було доставлено близько 3 тонн медичних товарів. З цією партією допомоги прибули також турнікети, ізраїльські бандажі, кровоспинні засоби, інструменти хірургічного призначення.

У співпраці з університетом Айхштет „Волонтерській сотні УКУ“ вдалося закупити велику кількість інсуліну (250 літрів) для переселенців на Львівщині та у інших реґіонах України. У співпраці із „Карітас Україна“, Support International, парохією св. Володимира у Мюнхені, авіоперевізниками, приватними волонтерами у Польщі безкоштовно зі збереженням температурного режиму було доставлено інсулін у розпорядження медичного департаменту Львівської військової адміністрації.

Ми активно надсилаємо матеріяли про війну в Україні жертводавцям, академічним партнерам та друзям по всьому світу із закликом підтримувати Україну – Stand with Ukraine!.
Набирає обертів проєкт, присвячений збору людських історій – „Малі історії великої війни“. Команда відділу інформації спільно з волонтерами збирає історії людей, які були змушені втікати від війни та про тих, які зараз працюють в тилу і допомагають українській армії та переселенцям.

Відгукнувшись на ініціятиву УКУ в межах навчального проєкту UCU Open University, американський Університет ДеПол (DePaul Univer­sity) забезпечив можливість для 100 студентів УКУ та українських університетів, які постраждали від російського вторгнення в Україну, долучитися до безкоштовного проходження 42 онлайн-курсів. Це навчання передбачає здобуття академічних кредитів й отримання відповідного сертифікату по закінченню курсу.

Університет Нотр-Дам Австралії підтримав УКУ, зробивши щедру пожертву у 100 тис. австралійських долярів на потреби нашого університету.

Знаковою для України та нашого університету стала участь спільної команди УКУ та Національного університету „Києво-Могилянська академія“ у світовій конференції „Націо­нальна модель ООН“ у Ню-Йорку 2-11 квітня. Ця подія увійшла в історію як перша участь наживо українських університетів у світовій Моделі ООН з часів її заснування в 1927 році.

Усі облаштовані раніше локації УКУ продовжують приймати внутрішньо переміщених осіб з різних реґіонів України та надавати їм відповідний супровід та підтримку.

Прихисток УКУ на проспекті Івана Павла II, який в тому числі облаштований і для прийняття осіб з інвалідністю, протягом другого місяця війни став тимчасовою домівкою для 118 осіб. У приміщеннях Колеґіюму, що у студентському містечку на Стрийсь­кій, на сьогодні перебуває 162 особи (волонтери, гості, внутрішньо переміщені особи).

Загалом, за два місяці війни в різних локаціях УКУ було розміщено понад 700 вимушено переселених осіб з 19 областей України та понад 75 різних населених пунктів, більшість – із постраждалих від війни реґіонів.

УКУ продовжує приймати у своїх стінах гостей – представників організацій, які прибули до Львова з-за кордону та з інших реґіонів України для надання різноманітної допомоги під час війни, здійснення волонтерської і професійної діяльности. Їхні представники проживають на базі УКУ або використовують приміщення університету для роботи. Усього – це понад 20 різних організацій і 55 гостей, які були розміщені в УКУ за другий місяць війни.

У часі Великодніх свят в УКУ відбулася акція „Великдень разом“, котру Студентське братство УКУ щороку традиційно організовувало на сході чи півдні України. Цього року акція пройшла у Львові.

Під опікою Деканату душпастирських справ в УКУ тривають щоденні літургійно-богослужбові практики, панахиди за померлими в часі війни, духовна опіка та розмови із переселенцями, які мешкають в прихистках УКУ. До духовної опіки залучені священики, сестри та семінаристи Львів­ської духовної семінарії Св. Духа.

Діяльність психологічної „Порадні“ УКУ впродовж другого місяця війни відбувалася у двох головних напрямках: через роботу консультаційної порадні, яка фокусується на психологічному супроводі студентів університету та гостей, пропонуючи їм 10 безкоштовних сесій психолога-консультанта. На сьогодні у консультаційній порадні задіяно 17 активних консультантів; через роботу кризової служби „Порадні“, де за другий місяць війни було задіяно 10 менеджерів і 64 консультанти, що є студентами маґістратури УКУ з психології. Діяльність служби зосереджена на допомозі дорослим, які перебувають в кризовому психологічному стані.

УКУ ініціював проведення благодійного мистецького пленеру „На межі“. У ньому взяло участь 11 мистців з Києва, Харкова, Дніпра, Марію­поля, Горлівки та Волині, що були змушені, тікаючи від війни, тимчасово переїхати у західну частину Україну.

Активно продовжує у воєнний час свою творчу працю Шкільний театр УКУ „На Симонових стовпах“. З ініціятиви учасників театральної групи було створено „Музичний десант“, який підтримує бойовий дух у волонтерських осередках Львова. Також театр також записав твори українських поетів на тлі із відеорядом аґресії Росії та організував переклад цих творів на різні мови для поширення серед европейських спільнот. Мета – привернути увагу міжнародної спільноти до подій в Україні.

Коментарі закриті.