28 липня, 2017

Братковські з Бельгії пройшли шляхом свого родоначальника

Бельгійці з волинянами біля храму, на теренах якого заповів поховати себе Данило Братковський. (Фото: Євген Цимбалюк)

Данило Братковський, уродженець села Свищів на Волині, український поет і громадський діяч, автор книги „Світ, розглянутий по частинах“, не зрікся України і православної віри‚ тому його поляки у 1702 році закатували в Луцьку. Його нащадки в Бельгії, досліджуючи історію родоводу, дізналися, що життя їхньому збереженому родові та прізвищу Братковський дав саме Данило.

Після страти на центральній площі Луцька поховати страченого дозволили у Луцькій братській церкві, де й нині покояться останки новопрославленого святого, адже чотири роки тому на Помісному Соборі Української Православної Церкви Київського Патріярхату мученика Д. Братковського було канонізовано для місцевого шанування у волинському краї.

Доля братів Володимира, Віктора, Олександра Братковських з Бельгії склалася таким чином, що їхні батьки змушені були покинути Україну. Сім’я спочатку проживала в Німеччині, затим в Бельгії. Розвинула там виноробство і забезпечує вином 13 відс. бельгійського та 8 відс. голяндського ринку.

Братковські-бельгійці ніколи не цуралися свого українського родоводу, створювали своє генеалогічне дерево. Воно своїм найдавнішим корінням сягає саме Д. Братковського. Аби реальніше відчути цю родовідну сув’язь Володимир і Віктор з сином Братковські вирішили відвідати Україну і пройти шлях, торований свого часу їхнім попередником. Ця подорож на українські терени для них була першою.

Бельгійці побували в храмі, який береже усипальницю Д. Братковського‚ в селі Свищів, де він народився і понад 300 років тому селянам якого, усім без винятку, дав „вольницю“, тобто звільнив від кріпацької праці.

Нині про славетного земляка в Свищеві нагадує капличка біля місцевої Свято-Михайлівської церкви. А невдовзі буде і меморіяльна дошка, яку взявся створити Дмитро Братковський‚ відомий в Бельгії архітектор.

Також у плянах Братковських – переклад заповіту свого далекого предка, написаного, коли той був в’язнем Луцької тюрми.

„А ще бельгійці мають намір відшукати в Україні родинні зв’язки, створити Товариство Братковського, знайти безпосереднє документальне підтвердження своєї приналежности до шляхетного українського роду“, – зазначив Дмитро Головенко, відомий український видавець та книголюб з Луцька, який став для гостей провідником під час їхнього перебування в Україні. „Водночас особисто мені приємно, що спонукою до глибшого історичного пошуку бельгійців стала книга Братковського, яку декілька років тому ми перевидали в Луцьку і яка, за збігом обставин, опинилася в Бельгії, в руках сімейства Братковських“, додав він.

Загалом бельгійці українського походження були в Україні приємно здивовані пам’яттю про свого предка, щирістю та гостинністю українців, на що Віктор Братковський, який з усієї делеґації найдосконаліше володіє українською мовою, щиро сказав: „У Бельгії ми багато думаємо головою, а ви багато відчуваєте серцем“.

Коментарі закриті.