17 листопада, 2022

Бережуть пам’ять про Голодомор

Учасниці програми (зліва): Богдана Пужик, Галя Ліснича, Віра Боднарук, Оля Бабчук, Неля Лехман і Леся Попель біля книжок про Голодомор. (Фото: Христя Чайковська)

НОРТ ПОРТ, Фльорида. – 1 листопада членки 56-го відділу Союзу українок Америки відзначили 90-ту річницю Голодомору на своїх місячних сходинах. Було виставлено книжки відомих американських авторів, які писали про Голодомор: Robert Conquest; James Mace; Anne Applebaum; Timothy Snyder; Gareth Jones та підручники для середніх шкіл.

Сходини відкрила голова відділу Богдана Пужик і передала слово Вірі Боднарук, щоб провести жалібну програму. На столику, застеленим чорно-білою вишивкою, стояв інкрустований хрест, колоски у чорних вазах та три свічки, які засвітила Неля Лехман.

Заки почати програму про Голо­домор, згадано важливу подію – 1 листопада 1918 року – проголошення у Львові незалежної держави – Західно-Української народної республіки. Вірш „В день першого листопада“ Спиридона Черкасенка прочитала Оля Бабчук.

Поетеса Антоніна Листопад з Луганська написала зворушливі вірші про голодуючих дітей. Один вірш – „Біла молитва братика“ – прочитала Леся Попель.

В 2008 році вчителька середньої школи в Чикаґо Люба Маркевич відвідала дев’ять міст в Україні, щоб зібрати враження дітей про Голо­домор, які виросли вже в Неза­лежній Україні. Ці враження, висловлені в малюнках або описані словом, вийш­ли в двох мовах під заголовком „Голодомор очима дітей. Holodomor through the eyes of a child“ і були видані Українським інститутом модерного мистецтва в Чикаґо.

Враження учениці 11-ої кляси з Полтавщини Валентини Василенко прочитала Галя Ліснича.

Під сучасну пору „U.S. Committee for Holodomor Awareness” розпочав конкурс на тему Голодомору для учнів середніх шкіл, який триватиме до квітня наступного року.

Коментарі закриті.