17 листопада, 2022

Американець фотографував Україну

Майкл Ендрюс з Інною Тільновою та Світланою Булановою.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 31 жовтня у мистецькій ґалерії Центрального коледжу П’ємонту (Північна Каро­лайна) відкрилася фотовиставка волонтера Корпусу Миру Майкла Ендрюса під назвою „Стійкість. Серце України“. Він у 2018-2019 роках мандрував Кіровоградщиною як волонтер-фотограф команди „Баби Єльки“.

Цей проєкт, ініційований журналісткою Інною Тільновою, співачкою Світланою Булановою та кількома їхніми однодумцями, ставить за мету збір забутих пісень, танців, предметів побуту, рецептів старовинних страв, спогадів старожилів у віддалених селах Центральної України.

Майкл Ендрюс сфотографував чимало унікальних моментів, і тепер все це постало перед очима американців у вигляді 30 фотографій, надрукованих на дерев’яних дошках.

„Ми шукали серце України, те, що представляє українську історію і культуру – розповіді, пісні, рецепти, вишивку – те, що зберігають бабусі у віддалених селах. Нематеріяльні скарби для майбутніх поколінь, щоб знали, розуміли і поважали. Це невмирущі традиції, які з покоління в покоління загартовувалися полум’­ям у серцях українців. Це люди, які пережили страшні часи і події, але свою тугу вони завжди перетворювали на радість. Вони мають сяйво в очах і посмішку на обличчі.

„Стій­кість. Серце України“ – це данина старожилам, які зберігають унікальні українські традиції і культуру, і „Бабі Єльці“, чиї експедиції поза межами часу і немислимої війни, адже вони – для майбутніх поколінь. Це про неймовірну стійкість, надію і наполегливість – людські якості, які важливі для майбутнього не лише українців, а й для нас“, – написав М. Ендрюс у передмові до путівника по виставці. Він також виступив з лекцією перед студентами Центрального коледжу П’ємонту, розповів про експедиції Кірово­градщиною та проєкт „Баба Єлька“.

Коментарі закриті.