11 серпня, 2017

Андрія Балка до села не пустили

Досліджуючи білі плями в історії Полтавщини – збираючи леґенди, перекази, спогади старших людей, вихованці Діяспорної бібліотеки ім. Галини Король записали у селі Велика Гремяча розповідь селян про Андрія Балка – співака, танцюриста і майстра на всі руки, який безслідно зник у 1941 році в завірюсі воєнного лихоліття.

Відшукалися його сліди лише на початку 1990-их років, коли він з США приїхав в Україну, аби провідати рідне село і єдину сестру, яка мало не загинула в часі чергового голоду 1947-1949 років і жила під гнітом важкої психологічної травми. Зважаючи на велику бідність, у якій жили колгоспники Великої Гремячої, аби гість з Америки не став її свідком, спеціяльно створена комісія не пустила А. Балка в рідне село. Натомість влаштувала йому зустріч з сестрою у одному з київських готелів, попередньо купивши пристойний одяг для селянки з Великої Гремячої. Одяг сільський голова забрав у жінки зразу ж після її повернення до села.

Минув час. Андрієвої сестри вже кілька років немає. Увесь рід вимер. А десь за океаном живуть нащадки втікача з червоного раю – гремячівського співака, танцюриста і хлібороба А. Балка.

До приходу більшовиків село Велика Гремяча налічувало понад 2‚000 господарств. В його надрах є великі природні запаси найціннішого у світі продукту – питної води унікальної за смаковими і лікувальними властивостями. Але число жителів села тепер скоротилося до 40 осіб.

Миргород, Полтавська область

Коментарі закриті.