4 листопада, 2022

Путін наслідує брехню Сталіна

Міністер оборони Росії Сергій Шойгу вслід за оголошенням часткової мобілізації вперше за багато місяців озвучив втрати сторін під час так званої „спеціяльної військової операції“, тобто війни проти України.  Російська армія нібито втратила 5,937 убитих, а українська армія – 61,207 убитих та 49,368 поранених. Після такого повідомлення постало запитання: якщо російські втрати такі невеликі, навіщо потрібно призивати в рамках часткової мобілізації аж 300 тис. резервістів? 

Відповідь подав у київській газеті „День“ відомий історик Борис Соколов. Він навів виступ Йосифа Сталіна на урочистому засіданні Московської ради з нагоди 24-ої річниці Жовтневої революції 6 листопада 1941 року, в якому той вперше озвучив втрати у війні з Німеччиною. Вермахт нібито втратив убитими пораненими та полоненими понад 4.5 млн осіб, тоді як втрати Червоної армії становили лише 350 тис. убитими, 1,020 тис. пораненими та 378 тис. осіб зниклими безвісти. Насправді до початку листопада 1941 року Червона армія втратила полоненими, загиблими, пораненими  понад 7 млн осіб. Втрати ж Вермахту на Східньому фронті на початок листопада 1941 року склали 1.06 млн осіб. Втрати Вермахту виявилися навіть меншими, ніж оголошені Сталіном втрати Червоної армії.

Складається враження, що В. Путін і С. Шойгу вчаться у Сталіна брехати своєму народові про війну. Як вказує Б.Соколов, згідно з оцінкою Генерального штабу ЗСУ, до ранку 22 вересня, коли Путін оголосив часткову мобілізацію, втрати російської реґулярної армії в Україні склали 55,510 убитих, втрати маріонеткових військових формувань „ДНР” і „ЛНР” та вагнерівців убитими були приблизно в 1.8 раза меншими від втрат реґулярної армії і могли бути оцінені в 30,800 осіб. У сумі це давало втрати російської сторони у 86,300 убитих. Число поранених москалів, на думку Б. Соколова, були вдвічі більшими і могли досягати 172,600 осіб. У сумі російські втрати вбитими та пораненими на той час можна було оцінити у 258,900 осіб. Тож з урахуванням того, що ресурси поповнень у „ДНР” та „ЛНР”, а також поповнення рядів вагнерівців практично вичерпані, оголошений призов 300 тис. резервістів має насамперед компенсувати вже понесені Росією втрати в Україні. Співвідношення офіційно підтверджених втрат сторін у бронетехніці сухопутних військ становило 4.02 на користь України. 

Співвідношення втрат далеко не на користь Росії, чим, власне, і викликане оголошення Путіном часткової мобілізації. Редактор „ВВС” Ілля Абішев пояснив: „Російські сили, що воюють в Україні, відчувають гостру нестачу особового складу – це спричинено як недостатньою кількістю людей для повномаштабних бойових дій на протяжному фронті, так і втратами – вбитими, пораненими, хворими, полоненими та відмовниками. В умовах, коли укомплектованість багатьох підрозділів далека від штатної, а українська армія володіє ініціятивою, російське командування кидає солдатів на небезпечні напрямки просто „з коліс“.  

Москва не визнає катастрофи свого війська.  Міністерство оборони Росії наказало ховати мертвих російських військових у братських могилах, а коли це неможливо – знищувати їхні тіла. Про це повідомило Оперативне командування „Північ“ на підставі службового документа російського міністерства оборони, який потрапив до українських військових. У документі „для службового користування“ вимагається з 1 березня 2022 року вилучити в особового складу, який воює в Україні, документи, які посвідчують особу, в найкоротші терміни вжити заходів для вивезення тіл російських військових з України у нічний час, а також організувати поховання у братських могилах або знищення тіл своїх військових, якщо виконати попередні кроки неможливо.

У той час, як українських загиблих воїнів проводжають в останню путь, як героїв та шанують їхню пам’ять, Росія зневажає пам’ять своїх вояків. Речник МЗС України Олег Ніколенко звинуватив Росію в тому, що вона залишає в Україні тіла своїх загиблих військових, щоб не платити компенсації їхнім родинам. З поля бою трупи не забирають, бо родина кожного загиблого бійця отримує 7 млн  мільйонів російських рублів. Коли солдат пропав, відсутність тіла означає відсутність грошей. 

Коментарі закриті.