13 жовтня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

США дають Україні 4.5 млрд дол. 

ВАШІНҐТОН. – США продовжать фінансову підтримку України та закликають міжнародних партнерів активізуватись і робити більше у цьому напрямку. Про це заявила Секретар скарбниці США Дженет Єлен під час зустрічі 11 жовтня з Міністром фінансів України Сергієм Марченком у Вашінґтоні. Вона наголосила, що „США прагнуть надати кошти Україні якнайшвидше” і підкреслила, що загальна економічна допомога США Україні сягнула 13 млрд дол. „Дозвольте мені чітко сказати: міжнародна підтримка України – це колективні зусилля. Ми закликаємо наших партнерів і союзників приєднатися до нас, виконуючи свої обіцянки Україні, та активізувати зусилля – як для того, щоб допомогти Україні продовжувати надавати основні державні послуги, так і для того, щоб допомогти Україні почати розбудову та відновлення”, – сказала Дж. Єлен. Раніше під час засідання міністрів фінансів і сільського господарства країн групи G20 вона засудила ракетні атаки Росії по українських цивільних об’єктах: „Варварські ракетні атаки президента Володимира Путіна забрали невинні життя”. Серед заходів зі стримування цін на енерґоресурси, вона назвала намір групи G7 та ЕС встановити „цінову стелю” на російську нафту, що обмежить можливості торгувати російською нафтою за ціною вище встановленої, і за задумом союзників, не дозволить Росії отримувати надприбутки від нафтоторгівлі. (Голос Америки)

Білорусь не відновила акредитації

МІНСЬК. – Уряд Білорусі вирішив не відновлювати акредитацію посла Европейського союзу до Мінська Дірка Шубеля. У своїй заяві 11 жовтня Служба зовнішніх справ ЕС назвала це „ворожим кроком”. Вона вказала, що це є „ще одним кроком” режиму Олександра Лукашенка у погіршенні відносин, і пригадала, як минулого вересня бізнесовий керівник делеґації ЕС в Мінську Евелина Шульз була затримана „нелеґальним і неприйнятним” способом , після того як вона прибула на суд активістів демократичної опозиції. („MSN”)

Київський спів назвали російським

ВІНДЗОР, Англія. – Ввесь світ спостерігав 19 вересня за церемонією прощання з королевою Єлизаветою ІІ. Фінальним акордом похорону стала поминальна служба у каплиці св. Юрія у Віндзорі. Під час богослужіння пролунав заупокійний спів –  кондак „Со святими упокой” київського заспіву. Цей кондак лунав і на похороні принца Филипа, який особисто вибирав піснеспіви, який мав прозвучати на його похороні. Серед них було названо „російський заупокійний кондак київського заспіву” в обробці сера Волтера Перата, відомого британського композитора та дослідника православ’я. Филип походив із грецької сім’ї, яка сповідувала православ’я. Мабуть, на згадку про чоловіка Єлизавета II також обрала для свого похорону цей кондак. Але, як це часто буває, неймовірної краси київський спів був оголошений російським. (ТСН)

Талібан звільнив американця

ВАШІНҐТОН. – Талібан звільнив американського контрактора, якого тримав заручником в Афганістані понад два роки в заміну за горезвісного торговця наркотиками, який перебував у в’язниці в США. Ветеран військово-морських сил США Марк Фрерічс працював цивільним контрактором в Афганістані понад 10 років, аж поки його захопив Талібан в січні 2020 року. Президент Джо Байден, перебуваючи 19 вересня в Об’єднаному Королівстві на похороні королеви Єлизавети ІІ, зателефонував родині М. Фрерічса з доброю новиною. Того дня, на летовищі в Кабулі, наркоторговець Башір Нурзай сказав репортерам, що він відсидів 17 і пів року в американській тюрмі перед звільненням. Він був заарештований в 2005 році і засуджений на довічне ув’язнення. Талібан вже давно вимагав його звільнення в заміну за 60-літнього М. Фрерічса і оприлюднив відео як вони вітають Б. Нурзая з поверненням. („Associated Press”)

Зростає злочинність в Сан-Франциско

САН-ФРАНЦИСКО. – Майже половина мешканців Сан-Франциско стали жертвами грабунку впродовж останніх п’яти років, а чверть зазнали погроз або фізичного нападу. Про це написала газета „San Francisco Chronicle” 13 вересня, коли оприлюднила висліди свого опитування. Також 39 відс. жителів зазнали пошкодження свого майна. У результаті 65 відс. опитуваних кажуть, що життя в місті погіршало. Ці цифри збігаються з опитуваннями, які провела газета „The San Francisco Standard” в червні. Найгіршими проблемами є бездомність і злочинність. Внаслідок цього, 37 відс. опитуваних сказали, що вони правдоподібно виїдуть з міста впродовж наступних трьох років. Цю думку висловили 54 відс. опитуваних віком від 18 до 34 років. („The San Francisco Standard”)

Військовополонені США розповідають

ТУСКАЛУСА, Алабама. – Три місяці в російському полоні позначалися погрозами вбивства, фізичними тортурами, перебуванням в одиночній камері та позбавленням їжі. Про це розповів 40-літній Алекс Дрийк у інтерв’ю для аґенції „Асосіейтед Прес” 30 вересня зі свого дому в Тускалусі. Він сказав, що ментальні й емоційні муки були найгіршими. А. Дрийк втратив 30 фунтів ваги. Він і  і 27-літній Енді Гуйнг, його військовий побратим з Алабами, були серед сотень американців, які поїхали в Україну допомагати боротися з росіянами. Вони потрапили в полон 9 червня під час служби в міжнародному леґіоні. Не входячи в деталі, А. Дрийк, який двічі служив в Іраку, розповів, що з ними поводилися брутально. „Всі наші людські права були порушені, – сказав він. – Нас катували”. Їх перевезли в Росію для „інтенсивних допитів”, а відтак назад до Донецька. Вони були в групі десяти осіб, які були звільнені 21 вересня внаслідок переговорів, яким провадила Савдійська Арабія. Решта військовополонених була з Хорватії, Мароко, Швеції та Об’єднаного Королівства. Їх перевезли до Савдійської Арабії, а відтак до Ню-Йорку. На летовищі їх зустріли представники Департаменту національної безпеки (DHS) з бюра, яке займається воєнними злочинами. DHS не відповів на запити преси, але дослідники ООН з питань прав людини не раз казали, що „систематичні” неправильні поводження росіян з військовополоненими включають тортури. („Associated Press”)

Чемпіон НБА в обороні України

ЛАҐУНА-НІҐУЕЛЬ, Каліфорнія. – Українець Слава Медведенко грав сім сезонів у професійній американській лізі кошиківки NBA. Його команда „Лос Анджелес Лейкерс” двічі виграла чемпіонат – в 2001 і 2002 роках. Усі гравці-чемпіони отримують коштовні перстні. Але 43-літній С. Медведенко, який тепер проживає в Києві та разом з дружиною Світланою служив у лавах територіяльної оборони, вирішив продати свої перстні на авкціоні для підтримки України. Компанія „SCP Auctions” з Каліфорнії  продала обидва перстні у серпні за 253 і 534 дол. і передала всі гроші для України. Його троє дітей, віком 10-16 років, від початку війни проживають з бабусею в іншій частині України. Коли 21 вересня стало відомо, що в ході мобілізації у Росії призовуть 300 тис. резервістів, С. Медведенко написав: „Вітаю всіх росіян з частковою могилізацією. Грузини, закривайте кордон”. („Associated Press”)

Продoвжили статус втікачів з М’янмару

МІНЕАПОЛІС. – Адміністрація Президента Джо Байдена поширює і продовжує тимчасовий леґальний статус у США для кілька тисяч людей з М’янмару після того, як там відбувся військовий переворот минулого року. Про це 26 вересня повідомив Центр прав іміґрантів Мінесоти. М’янмар, теж знаний як Бурма, був під військовою владою більшістю останніх 70 років. Переворот перервав поступовий перехід до демократії. У США проживають приблизно 150 тис. іміґрантів з М’янмару від 2019 року. Їх найбільше є в Індіяні, Каліфорнії та Мінесоті. („Associated Press”)

Коментарі закриті.