22 вересня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

США боронитимуть Тайван

ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден сказав, що війська США боронитимуть Тайван у випадку китайського нападу. Він це заявив 18 вересня у інтерв’ю програмі „60 Minutes” на телеканалі „CBS”. На прохання вияснити, чи це означає, що війська США – на відміну від ситуації в Україні – боронитимуть Тайван від китайського вторгнення, президент відповів: „Так”. Його заява була виразнішою від попередніх на цю тему. Пізніше  представник Білого Дому заявив, що політика США не змінилася. США вже довго дотримуються політики „стратегічної неоднозначности” в цьому питанні. Китай підсилює військові провокації проти Тайвану, намагаючись залякати його, щоб він з’єднався з комуністичним материком. Пекін не виключає застосування сили для такого „воз’єднання”. Міністерство закордонних справ Китаю відреаґувало 19 вересня на заяву Джо Байдена, кажучи, що він подав „серйозно неправильний сигнал“. „Тільки є один Китай у світі; Тайван є частиною Китаю, а уряд КНР є єдиним леґітимним урядом Китаю”, – сказано у заяві міністерства. („Reuters”)

Україна збила 55 літаків

НЕШИНАЛ ГАРБОР, Мериленд. – Сім місяців після російського нападу на Україну Військово-повітряні сили України зберегли 80 відс. своїх ресурсів, а протиповітряна оборона країни збила принаймні 55 російських бойових літаків. Це сказав командир Військово-повітряних сил США в Европі та Африці генерал Джеймс Гекер під час свого виступу 19 вересня на річній конференції Спілки Військово-повітряних сил. Він сказав, що це є головною причиною, чому російські бойові літаки не відіграють великої ролі в цій війні. Одначе Білий Дім відмовляє у проханні Києва надати Україні далекосяжні ракети (на 180 миль), побоюючись, що Україна тоді обстрілюватиме військові цілі в Росії. Генерал додав, що США дають розвідувальні інформації українцям, але американці не кажуть їм, що брати на приціл. („Politico”)

Путіна не запросили на похорон

ЛОНДОН. – Президент Росії Володимир Путін не був запрошений на похорон королеви  Єлизавети ІІ через його вторгнення в Україну. Про це 19 вересня аґенції „BBC” сказав високопосадовевець британського уряду. Також не були запрошені Білорусь (за підтримку війни Росії), і М’янмар (за переслідування мусульман-рогінджа в країні). На похороні 19 вересня було понад 500 представників держав з цілого світу, включно з Президентом США Джо Байденом і його дружиною Джил. Представники Сирії, Венесуелі та Афганістану не були запрошені, тому що Великобританія не має повних дипломатичних відносин з ними. Північну Корею (КНДР) і Нікарагуа запросили надіслати лише послів, а не глав держав. Великобританія залишається одним з найсильніших противників війни Росії  і одним з найбільших прихильників України, надаючи їй гроші, зброю та поміч. („BBC”)

Політика звинувачують у вбивстві

ЛАС-ВЕҐАС, Невада. – Понад 40 років журналіст Джеф Джермен розслідував корупцію та зловживання громадськими коштами газет „Las Vegas Sun” і „Las Vegas Review-Journal”. Тіло 69-літнього Дж. Джермена було знайдено 3 вересня біля його будинку в передмісті Лас-Веґасу. Він помер від смертельних ран, завданих ножем. Чотири дні пізніше поліція заарештувала публічного адміністратора місцевого Кларк повіту Роберта Телеса, підозріваючи його у вбивстві журналіста, який недавно писав про фаворитизм та погане господарювання 45-літнього адміністратора. Внаслідок його розслідувань  Р. Телес в червні програв свої намагання на перевибір від місцевої Демократичної партії. На першому слуханні в суді 20 вересня суддя дозволив підсудному замінити свого адвоката. Попереднє слухання відбудеться 26 жовтня. („USA Today”)

Жодна країна не може бути байдужою

НЮ-ЙОРК. – Президент Франції Еманюель Макрон виступив 20 вересня на Генеральній асамблеї ООН. Він сказав, що жодна країна не може бути байдужою до війни в Україні. „Хто тут може обороняти думку, що напад на Україну не опоравдує жодних санкцій?” – він риторично запитав. „Ті, які мовчать сьогодні, насправді є, певним чином, співучасниками справи нового імперіялізму, нового порядку, який топче теперішній порядок, і жодний мир не є можливим тут, – сказав Е. Макрон. – Війна в Україні не може бути конфліктом, до якого хто-небудь залишається байдужим”. („Associated Press”)

Словенія надасть танки Україні

БЕРЛІН. – Міністерство оборони Німеччини оголосило 20 вересня, що воно дійшло до угоди з Міністерством оборони Словенії щодо допомоги Україні. Словенія вишле Україні 28 танків совєтського виробництва М-55S, а в заміну отримає від Німеччини 40 сучасних військових вантажівок. Німеччина вже заключила подібні угоди для допомоги Україні з Чехією, Словаччиною та Грецією. Берлін досі відмовляється доставляти Україні танки західного виробництва, вказуючи, що інші союзники не зробили цього. Одначе, зростає протидія від опозиційних партій – і навіть правлячої коаліції – змінити це рішення. („Associated Press”)

Японія закликає до реформ ООН

НЮ-ЙОРК. – Прем’єр-міністер Японії Фуміо Кішіда висловив своє розчаруванням невдачею Ради безпеки ООН відреаґувати на російське вторгнення в Україну. Він це сказав 20 вересня під час свого виступу на РБ. Ф. Кішіда вказав, що причиною цієї невдачі є те, що Росія має право вета на РБ. „Ми мусимо дивитись на реальність, що цілісність ООН знаходиться під загрозою через вторгнення в Україну Росії, яка є членом РБ, – сказав прем’єр. – Реформи обговорюються вже майже 30 років. Що нам треба, це діяти для реформ, а не лише говорити”. („Associated Press”)

Музеї мусять виявити викрадені твори

НЮ-ЙОРК. – Музеї Ню-Йорку мусять тепер виявити історію мистецьких творів, які були викрадені нацистами від европейців, головно євреїв. Губернатор Ню-Йорку Кеті Гокал підписала новий закон 10 серпня. Він вимагає реєстрації всіх мистецьких творів до 1945 року, які були викрадені або насильно продані під час нацистської окупації. Кількість таких творів обчисляють на 600 тис. Упродовж останнього десятиліття ню-йоркські музеї повернули деякі такі твори уцілілим спадкоємцям ориґінальних власників. В стейті проживає майже 40 тис. осіб, які пережили Голокост. („NBC News”)

Папа: Збройна допомога Україні прийнятна

ВАТИКАН. –  Папа Франциск сказав 15 вересня, що є „морально прийнятним” постачання зброї Україні країнами Заходу. Він це сказав журналістам на борту літака, повертаючись з конґресу релігійних провідників, який відбувся у Казахстані. Папа ширше пояснив принципи Католицької церкви про „Справедливу війну”, які дозволяють на пропорційне використання смертоносної зброї для самооборони від держави-аґресора. „Самооборона є не лиш леґітимна, а і є виявом любови до батьківщини” – сказав Франциск. („Reuters”)

США міняють назви 650 місць

ВАШІНҐТОН. – Уряд США перейменував майже 659 географічних місць на федеральних землях, які мали в собі назву „squaw” – цей термін ориґінально вживався як індіянське слово на термін „жінка”, але з часом дехто почав вбачати в ньому принизливе або расистське значення. Цю зміну оголосила 8 вересня Секретар внутрішніх справ Деб Галанд, яка є першим членом Кабінету індіянського походження. 61-літня Д. Галанд була назначена на посаду Президентом Джо Байденом. Процес заміни тривав майже рік часу. Всі нові імена були затверджені Бюром географічних назв (BGS). („USA Today”)

Коментарі закриті.